CRH ofera 6 mld. euro pentru preluarea activelor Holcim si Lafarge, inclusiv cele din Romania
Producatorul irlandez de ciment CRH a inaintat o oferta de aproape 6 miliarde euro catre Holcim si Lafarge, pentru activele scoase la vanzare de cele doua companii, inclusiv pentru cele din Romania, pentru a incheia fuziunea convenita in aprilie 2014, potrivit unor surse citate de Reuters, transmite Mediafax.
Oferta CRH a fost cea mai buna dintre toate cele inaintate de catre competitori pana in acest moment, insa Holcim si Lafarge nu au inceput negocierile exclusive cu niciuna dintre companiile care si-au manifestat interesul pentru activele scoase la vanzare.
Asocierea formata din firmele de investitii Blackstone si Cinven si fondul de pensii canadian CPP a inaintat o oferta apropiata celei a CRH, de 5,5 miliarde euro.
CRH a confirmat ca negociaza cu Holcim si Lafarge pentru cumpararea activelor, dar a precizat ca nu este sigur ca discutiile vor conduce la efectuarea unor tranzactii.
Holcim (Elvetia) si Lafarge (Franta) au primit peste 60 de oferte de la companii din industrie si de la firme de investitii fie pentru unele active scoase la vanzare, fie pentru intregul pachet.
Holcim si Lafarge au convenit in aprilie 2014 o fuziune prin schimb de actiuni, care va crea cel mai mare producator de ciment din lume, cu vanzari anuale de 44 de miliarde de dolari. In luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeana a aprobat fuziunea, care ar urma sa se incheie in prima jumatate a acestui an, insa obtinerea acordului institutiei europene depinde de renuntarea la unele dintre activele detinute de cei doi mai producatori de ciment la nivel mondial.
Decizia Holcim si Lafarge a fost ca in Romania, Germania si Ungaria sa vanda in totalitate activele uneia dintre companii.
In cazul tarii noastre vor fi vandute operatiunile producatorului francez de ciment Lafarge, care detine doua fabrici de ciment, la Medgidia si Hoghiz, si o statie de macinare la Targu Jiu. De cealalta parte, Holcim Romania detine doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti.