Ține astfel preţurile în frâu, iar locuitorii sunt mulţumiţi: peste 60% dintre ei locuiesc toată viaţa cu chirie.

Într-un cartier obişnuit din Viena, unele blocuri au parcări uriaşe de biciclete la parter. Altele au balcoane-terase - parcă desprinse dintr-un film SF. Găsim şi blocuri cu minigrădini de zarzavaturi la demisol - îngrijite de locatari.

Multe locuinţe construite după proiectele unor arhitecţi ingenioşi sunt deţinute de primăria Vienei. De altfel, autorităţile i-au obligat pe constructori să ţină cont de anumite reguli când au ridicat blocurile. Aşa se face că Viena este un oraş cu adevărat verde. La propriu şi la figurat.

Jumătate din suprafaţa Vienei este rezervată spaţiului verde, iar acest lucru chiar este luat în considerare în momentul în care se construieşte. De altfel, mai bine de 62% dintre vienezi locuiesc în aşa-numitele case sociale. Sunt de fapt apartamente deţinute de primărie pentru care locuitorii plătesc chirii rezonabile.”

Eden Burghelea din Roman s-a stabilit în urmă cu 33 de ani în capitala Austriei. După atâta timp, locuieşte tot cu chirie împreună cu soţia şi cei 2 copii.

Eden Burghelea: Este o locuinţă de stat, dar nu este socială.
Reporter: Plătiți chirie la stat?
Eden Burghelea: Se plăteşte chirie.
Reporter: Cat plătiţi?
Eden Burghelea: 550 (euro, n.r.). Am 65 de metri pătraţi, 3 camere.
Reporter: Raportat la salariu este mult sau puţin?
Eden Burghelea: Nu e, se poate permite.

La un salariu mediu de 2.000 de euro, chiria unui apartament cu 3 camere nu este un lux. Viena are aproape 2 milioane de locuitori, iar mai bine de 1,2 milioane locuiesc toată viaţa cu chirie şi nu vor să se împrumute la bănci ca să-şi cumpere o locuinţă.

Primăria din Viena susţine că are aproape 50.000 de blocuri închiriate oamenilor, fiind astfel unul din cei mai mari “moguli imobiliari” din Europa. Având în proprietate atâtea case, controlează nu doar modul în care se construieşte, ci şi nivelul chiriilor, care este unul din cele mai scăzute din Europa de Vest. Banii pe care îi obţine din chirii îi investeşte în alte cartiere noi care apar în jurul Vienei.

În plus, pentru cei cu venituri sub medie, primăria subvenţionează chiriile. Evită astfel împărţirea oraşului în cartiere ale bogaţilor şi cartiere de săraci unde doar poliţia mai poate intra.

Klemens Himpele, şeful departmentului Economic al primăriei din Viena: “Avem diferite tipuri de oameni în toate districtele din oraş. Nu e că în alte oraşe unde ai cartiere cu oameni săraci şi cartiere cu oameni bogaţi. Desigur, sunt anumite diferenţe între districte, dar într-un final poţi locui în tot oraşul cu oameni care au venituri mari sau cu oameni cu venituri modeste.”

Cetăţenii austrieci din Viena, dar şi rezidenţii fără cetăţenie, preferă chiria şi pentru că legislaţia îi protejează pe chiriaşi, iar după 10 ani, aceştia au dreptul la preempţiune. Adică îşi pot cumpăra casele la valoarea pieţei şi au prioritate.

Modelul vienez este atât de bun, încât şi alte oraşe europene încearcă să copieze sistemul de închiriere şi subvenţionare a chiriilor de la primăria capitalei Austriei. Atât acest sistem, cât şi cele care ţin de transportul în comun, educaţie şi sănătate, fac din Viena - după cum spun urbanistii- cel mai bun oraş din lume unde ţi-ai dori să locuieşti.