De ce este Viena orașul în care se trăiește cel mai bine. Este o capitală imperială, viața este ieftină, înghețata concurează cu cea italiană, iar vinul “creşte” în oraş
Viena
Valsurile, operele şi cafenelele din Viena ar putea părea motive bune pentru a vă muta aici, dar secretele oraşului se află în altă parte.
Oamenii care iubesc muzica clasică, tortul de ciocolată şi viaţa sigură şi confortabilă au ştiut dintotdeauna, dar acum este oficial: capitala austriacă este oraşul cel mai potrivit pentru locuit din lume, potrivit Global Liveability Index 2018 întocmit de Economist Intelligence Unit.
În timp ce analiştii au examinat date concrete şi au dat scoruri de 100% pentru stabilitate, educaţie, îngrijire medicală şi infrastructură, există şi motive mai puţin evidente pentru care Viena se află în fruntea acestui top, dar şi al altor clasamente care evaluează calitatea vieţii, scrie agenția dpa, preluată de Agerpres.
Este o capitală imperială într-o ţară mică
O plimbare pe bulevardul Ringstrasse vă scoate în cale unul dintre cele mai frumoase muzee ale istoriei artei din lume, nu departe de un impozant templu grec de marmură albă, care este de fapt parlamentul Austriei, lângă faţada bogat sculptată a sediului imens al primăriei.
Această splendoare pare un pic cam mult pentru un oraş în care trăiesc 1,9 milioane de oameni şi pentru capitala unei ţări de 8,8 milioane de locuitori. Cu toate acestea, oraşul a fost de fapt construit pentru a fi capitala Imperiului Austro-Ungar, care număra cândva peste 52 de milioane de persoane.
Chiar dacă monarhia habsburgică s-a prăbuşit cu un secol în urmă, spitalele, universităţile, operele, cafenelele şi sistemele de transport în comun îţi dau încă impresia de a fi fost concepute pentru o putere regională, mai degrabă decât pentru o ţară mică.
Viaţa nu este gratuită, dar este mai ieftină decât în alte părţi
În timp ce locuinţele comunale pot purta un iz de sărăcie în alte ţări, nu există o astfel de stigmă în Viena, unde 60% din populaţie deţine sau închiriază un apartament subvenţionat.
Această politică generoasă privind locuinţele este un motiv-cheie pentru care viaţa este în continuare mai ieftină aici decât în diverse alte oraşe metropolitane, inclusiv Zurich, New York, Tokyo, Londra, Paris sau Bruxelles.
Locuinţele subvenţionate ale Vienei variază de la bijuterii arhitecturale cum ar fi Karl-Marx-Hof din anii 1930, care se află într-un cartier bogat, la noul proiect Qeerbau dezvoltat pentru familii formate din persoane recăsătorite sau homosexuale.
Oamenii pot economisi, de asemenea, la transport şi apă minerală, în condiţiile în care un abonament pe un an la transportul public la nivel de oraş costă 1 euro pe zi, în timp ce apa de la robinet curge direct din Alpi în oraş.
Viena se ocupă de tine
Vienezii se plâng uneori de birocraţia mare a oraşului, dar pe de altă parte, aceasta înseamnă că aparent fiecare problemă pare să corespundă unor funcţionari ai oraşului, care o rezolvă.
Atunci când problema excrementelor de câini pe trotuare a degenerat cu câţiva ani în urmă, primăria a reuşit ca oraşul să aibă din nou străzi curate creând o echipă de 450 de "observatori ai mizeriei" care le reamintesc proprietarilor de câini să cureţe după ei, amendându-i dacă este necesar.
Dacă observaţi lămpi stradale sparte atunci când călătoriţi acasă noaptea, pur şi simplu sunaţi la linia telefonică gratuită "Light Telephone", care se ocupă de rezolvarea problemei.
Copiii sunt bineveniţi
Există o linie telefonică şi pentru părinţii care caută un centru de zi pentru copiii lor.
Oraşul finanţează îngrijirea de zi pentru 80.000 de copii în centre din sectorul public şi privat, în timp ce părinţii plătesc numai pentru alimente.
Viena este percepută, de asemenea, prietenoasă pentru familie şi datorită nenumăratelor sale parcuri şi locuri de joacă, precum şi celor 11 piscine destinate exclusiv copiilor şi părinţilor lor.
Vinul ''creşte'' în oraş
Viena se consideră singura metropolă din lume unde o cantitate semnificativă de vin este produsă în limitele oraşului.
Pe versanţii vestici ai Vienei, casele rezidenţiale lasă loc viilor şi tavernelor unde viticultorii îşi vând vinul împreună cu produse copioase, cum ar fi sângeretele.
Natura se află la nu mai mult de câteva staţii de autobuz sau metrou în Viena, incluzând aici cărările de drumeţie din lanţul muntos Vienna Woods şi braţele laterale ale Dunării, populare pentru înotători în timpul verii.
Veniţi pentru îngheţată, nu pentru cafea
Faimoasele cafenele din Viena nu reprezintă un motiv să vă împachetaţi lucrurile şi să vă mutaţi aici. Deşi oferă o atmosferă specială, băuturile lor scumpe au adesea o calitate mai slabă decât a celor din lanţurile de cafenele străine care au invadat oraşul.
În timp ce puţini vienezi sunt pătimaşi când vine vorba de cafenelele lor preferate, chestiunea celui mai bun salon de îngheţată duce adesea la dezbateri aprinse legat de faptul dacă cel din piaţa Schwedenplatz sau rivalul său de pe strada Tuchlauben oferă cea mai cremoasă vanilie.
Secretul îngheţatei din Viena ţine de familiile italiene care conduc aceste saloane şi de produsele lactate din Alpii austrieci conţinute în produsele lor.
Mai multe despre:
#Viena#nivel de trai
Pe acelasi subiect: