Guvernul isi va angaja, miercuri, de la ora 11.00, raspunderea in fata Parlamentului asupra proiectului Legii privind despagubirile pentru imobile nationalizate - au decis Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Guvernul a avizat proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate si a decis sa trimita documentul la Parlament in vederea angajarii raspunderii.

Marea afacere imobiliara

Guvernul considera ca restituirea imobilelor nationalizate s-a transformat, din cauza neregulilor din perioada anterioara, dintr-o reparatie istorica intr-o mare afacere imobiliara, in care diferite persoane fizice au cumparat pe sume modice drepturi litigioase si au obtinut rapid milioane de euro.

Ca exemple de nereguli in solutionarea dosarelor depuse anterior pentru retrocedarea imobilelor nationalizate, premierul Victor Ponta a prezentat, vineri, mai multe cazuri, printre care unul inregistrat la Primaria Campia Turzii, unde fostul proprietar a cesionat dreptul catre o persoana fizica in martie 2010 pentru 500.000 euro, iar aceasta persoana a obtinut titlul de despagubire doar doua luni mai tarziu, in mai 2010, pentru peste 20 milioane euro.

Cazul a fost posibil, potrivit premierului, deoarece dosarele au fost tergiversate la nivelul local si la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) pana cand s-au gasit cesionarii "potriviti", cesiunile fiind mascate de contracte de mandat, neurmarite din punct de vedere fiscal si fara interes pentru impozitarea veniturilor si verificarea realitatii sumelor declarate. La ANRP s-a stabilit ordinea de solutionare a dosarelor in functie de cesionari, caz dovedit prin faptul ca acest dosar are numarul 6123, iar in 2008 se hotarase solutionarea doarelor de la 1 la 6200.

Guvernul considera ca se poate acuza lipsa de interes pentru acest subiect din partea Ministerului Finantelor in acest caz.

Un alt dosar cu nereguli prezinta cazul unei persoane care a achizitionat 30% dintr-un dosar, in mai 2010, contra 1 milion euro si a primit, in august 2010, titlu de despagubire in valoare de peste 18 milioane euro. In acest dosar, fostul proprietar a primit, in 2006, 35.000 dolari, primul cesionar a revandut, in 2008, pentru 50.000 dolari, iar cesionarii au primit in 2010, in total, titlu de despagubire in valoare de 53,5 milioane euro.

O alta persoana a cumparat, in octombrie 2009, cu 10.000 euro, 25% dintr-un dosar de despagubire pentru care a primit, in ianuarie 2010, peste 1,5 milioane euro (in acest caz, arata Guvernul, ca in multe altele, se suspecteaza ca cesiunea e de fapt un "onorariu de succes" pentru rezolvarea dosarului la ANRP).

Un alt caz a fost inregistrat la Camera de Comert Arges, de unde o persoana a cumparat, in 13 octombrie 2008, pentru 1,2 milioane lei, drepturi litigioase pentru care a primit despagubiri doar o zi mai tarziu, in 14 octombrie 2008, in suma de 11,9 milioane lei.

Exista numeroase spete in care Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a aprobat solutionarea cu prioritate a unor dosare ("cazuri speciale") desi acestea facusera, anterior, obiectul tranzactionarii pe sume importante.

Premierul Victor Ponta a explicat astfel ca statul a solutionat pana in prezent 27.315 dosare cu titlu de despagubire pentru imobile nationalizate si mai are de rezolvat circa 200.000 astfel de dosare, dar solutiile de pana in prezent nu au favorizat proprietarii, ci au ajutat, indirect, o mafie a samsarilor.