"Casele din paie", adaptate timpurilor moderne. Arhitectii reinventeaza imobilele vechi
Satui de betoane, arhitectii zilelor noastre reinventeaza casele vechi, din paie si lut, dar pe principii moderne. Un expert olandez venit la Buzau ne aduce aminte, intr-un fel, de locuintele strabunicilor nostri, facute din paianta sau chirpici. Acum constructorii nu amesteca materialele, ci folosesc pur si simplu baloti mari de paie, pe care ii tencuiesc. Casa rezultata nu ia foc, nu se darama la cutremure, permite peretilor sa "respire" si este mult mai ieftina.
Olandezul care a ridicat astfel de constructii peste tot in lume spune ca s-a inspirat din casele anumitor triburi de amerindieni. La Buzau, arhitectul inalta, in cateva saptamaini, o locuinta cu doua camere, bucatarie si baie. "Materialele pe care le folosesc sunt balotii de paie, nu paiele, balotii de paie si pamantul, pamant de aici", subliniaza Tom Rijven, de profesie arhitect. "Creez un balot solid de paie si in final un perete solid", adauga el.
"Cand vezi o casa construita din baloti de paie, primul lucru care iti vine in minte este povestea celor trei purcelusi", spune Emil Drimboceanu. "Constructorii spun ca povestea n-are nicio legatura cu realitatea. O casa construita din baloti de paie, spun ei, rezista oricarui incendiu si, in plus, nici cutremurele nu o darama", continua acesta.
Casa nu are fundatie, ci e amplasata pe cauciucuri uzate, iar materialele permit zidurilor sa fie "elastice", nicidecum rigide ca betonul. In plus: "Nu ia foc pentru ca balotii de paie sunt captusiti cu pamant pe ambele fete, deci pamantul nu ia foc, nu pot lua foc", precizeaza arhitectul Dragos Iuga.
Intr-o astfel de casa, nu are cum sa se formeze igrasie, prin urmare astmaticii sau persoanele cu alergii respiratorii le pot locui fara probleme. Singurul punct vulnerabil:
"Ce ar putea sa creeze probleme ar fi o inundatie, trebuie evitat sa stea apa in balot pentru ca atunci intra in stare de putrefatie paiele", spune si Ciprian Coarda, un alt specialist in design si constructii.
O casa de 50 de metri patrati costa cel mult 5.000 de euro si o puteti ridica ajutati de cativa prieteni. Si iarna sau vara, economisiti energie: balotii de paie permit o izolare perfecta. Asa ca locuinta va fi calduroasa pe ger, si racoroasa pe arsitza.
Astfel de case sunt foarte la moda in Marea Britanie sau Polonia. Si sa nu va imaginati ca nu permit etajarea: iata o casa cu doua nivele, construita ecologic, cu bani putini si in timp record.