Schimbare radicala. Cum vor fi calculate de la anul taxele si impozitele pentru case si masini. VIDEO
Guvernul a ajuns la concluzia ca primariile trebuie sa incaseze mai multi bani din impozitele pe locuinte si masini, astfel incat sa primeasca mai putini bani de la bugetul statului. Pentru anul viitor Strategia Fiscal-Bugetara prevede ca incasarile din impozite locale sa fie majorate cu peste 8%, ceea ce insemna ca vor fi indexate cu rata inflatiei. Asta va aduce in plus la buget peste 350 de milioane de lei.
Cresterile vor continua, astfel ca in 2014 taxele locale vor fi cu 25 la suta mai mari decat acum. Asta insemna ca vor fi marite, in special impozitele pentru locuintele scumpe, considerate de lux.
Se va mentine si impozitarea suplimentara a celor cu mai multe proprietati. Pentru a doua locuinta impozitul este cu 65% mai mare, pentru a treia cu 150%, iar pentru a patra cu 300%.
Actualul sistem de impozitare pentru proprietati nu reflecta diferenta de valoare dintre locuinte spun autoritatile, pentru ca nu sunt impozitate la preturile pietei. Asa se face ca in Bucuresti, unde sunt cele mai mari impozite, pentru un apartament de 75 de metri patrati, impozitul anual este de 137 de lei in centru, si de 121 de lei intr-un cartier marginas. Adica o diferenta de numai 16 lei.
Acum se discuta despre impozitarea locuintelor in functie de valoarea de piata, dar in cazul acesta taxele ar creste in unele zone si de 10 ori. Desigur preturile peitei pot sa si scada, asa cum s-a intamplat in ultimii 3 ani. "Cel mai bine ar fi sa imbunatatim impozitarea plecand de la sistemul actual pe care sa il imbunatatim, si valoarea impozabila sa fie valoarea minima de constructie", spune Gabriel Biris, avocat.
Cresterea impozitelor si taxelor locale este prevazuta in Strategia fiscala care mentioneaza si continuarea limitarii cheltuielilor cu salariile si pensiile. De exemplu pensionarii care au avut grupa a 2-a de munca vor primi abia din 2014 cresterile de pensii pe care ar fi trebuit sa le incaseze anul viitor. Pierd astfel o crestere de pana la 730 de lei pe an. "In acest moment avem acest obiectiv: nu se taie nimic din ceea ce au oamenii in buzunar, ce se poate acorda in plus depinde de cresterea economica si in functie de ceea ce se intampla pe plan european si mondial", a declarat premierul Emil Boc.
"Romania imprumuta bani pentru plata bugetarilor si pentru plata pensiilor. Nu putem sa ramanem pe pozitia unei tari care isi plateste pensionarii si bugetarii din imprumuturi, pentru ca dam faliment toti", spune presedintele Traian Basescu.
Guvernul trebuie sa imprumute anul acesta aproape 5 miliarde de euro pentru plata salariilor si a pensiilor.