Pe de altă parte, la nivel general, piaţa de birouri este de aşteptat să-şi revină începând cu anul 2021, îngrijorarea fiind mai vizibilă în rândul chiriaşilor (75%) decât în rândul proprietarilor (38%), în timp ce restul respondenţilor sunt mai optimişti şi se aşteaptă la efecte mai uşoare.

Potrivit sursei citate, aproape 70% dintre proprietarii şi chiriaşii din piaţa spaţiilor de birouri consideră că epidemia de COVID-19 va continua să le afecteze activitatea pe tot parcursul acestui an.

De asemenea, peste jumătate (55%) dintre cei chestionaţi afirmă că se confruntă deja cu un impact negativ sau oarecum negativ asupra activităţii pe fondul epidemiei de coronavirus, cei care sunt activi în domenii precum medical, comerţ cu amănuntul şi birouri de tip open space fiind cei mai afectaţi. În acelaşi timp, 16% spun că activitatea lor nu a fost afectată până în prezent, iar 6% că au înregistrat chiar un impact pozitiv într-o anumită măsură.

Cercetarea Colliers International arată că, în timp ce un sfert dintre chiriaşi nu au o imagine clară asupra efectelor pandemiei de COVID-19 în ceea ce priveşte echipa, 41% se aşteaptă să păstreze numărul de angajaţi şi aproximativ 17% estimează chiar o creştere în acest an.

Totodată, 70% dintre chiriaşii care au participat la studiu se aşteaptă la o tendinţă de scădere a chiriilor, dintre care aproape un sfert (23%) anticipează o corecţie majoră, iar alţi 20% nu prevăd o schimbare la nivelul chiriilor, în timp ce niciunul dintre chiriaşi nu se aşteaptă la o creştere în acest sens.

"Ofertele comerciale mai bune ar putea preveni creşterea ratei de neocupare în rândul chiriaşilor care ar putea întâmpina dificultăţi în contextul actual. Mai mult de jumătate din proprietari spun că resimt deja efecte ale epidemiei COVID-19 şi 39% se aşteaptă ca rata de neocupare să crească într-o oarecare măsură în următoarele 12-15 luni, în timp ce 35% sunt mai optimişti şi mizează pe rate stabile de ocupare", se apreciază în cercetarea de specialitate.

Studiul Colliers International, realizat în rândul a 60 de proprietari şi peste 100 de chiriaşi, face parte dintr-o analiză amplă asupra pieţei imobiliare în ansamblu, bazată pe informaţii relevante ale factorilor de decizie din toate segmentele de piaţă, care vor fi prezentate în perioada următoare.

Colliers International Group Inc. este unul dintre liderii globali în domeniul consultanţei imobiliare şi al managementului investiţiilor, cu operaţiuni în 68 de ţări şi peste 15.000 de specialişti.

În 2019, veniturile corporate au fost de peste trei miliarde de dolari (3,5 miliarde de dolari, inclusiv afiliaţii), cu active gestionate de 33 de miliarde de dolari.