Analiză: Jumătate de milion de salariaţi din România vor lucra de acasă cel puţin două luni
Munca de acasa
Aproximativ 500.000 de salariaţi din România care activează în domenii precum IT, telecomunicaţii, servicii de externalizare, consultanţă sau servicii financiare vor lucra cu precădere de acasă pentru o perioadă de cel puţin două luni, arată o analiză Creasoft publicată luni.
"Observăm o tendinţă a ultimelor două săptămâni de creştere a cererii de soluţii informatice pentru pontaj mobil. În momentul de faţă, un moment de criză, mai multe job-uri pot fi convertite într-un sistem remote, permiţându-le oamenilor să folosească pontajul mobil. Până acum, această facilitate era mai mult folosită pentru verificarea salariaţilor care făceau muncă de teren. Avem clienţi vechi care verifică, de exemplu, activitatea unor agenţi de vânzări ori de câte ori aceştia intră sau ies de la un client/partener, fie periodic, la interval de 30 de minute. În noul context, verificările s-au extins şi pentru angajaţii care lucrează de acasă", afirmă Adrian Dinu, fondator al producătorului de soluţii informatice Creasoft.
Conform estimărilor companiei, cel puţin două luni de acum înainte, aproximativ 500.000 de salariaţi din România din sectorul "white collar" vor lucra cu precădere de acasă. Aceştia activează în domenii precum IT, telecomunicaţii, servicii de externalizare, consultanţă sau chiar servicii financiare.
Ole Hansen, director strategie mărfuri la Saxo Bank, susține, de asemenea, că munca de acasă a fost decizia corectă pentru că, altfel, costul ar fi teribil în ceea ce priveşte veniturile pierdute şi presiunea asupra companiilor mai mici pentru a rămâne pe linia de plutire şi pentru a-şi menţine personalul angajat.
"Munca de acasă, în încercarea de fi în afara oricărui pericol, a fost decizia corectă de luat din partea guvernelor. Pentru că, altfel, costul ar fi teribil în ceea ce priveşte veniturile pierdute şi presiunea asupra companiilor mai mici pentru a rămâne pe linia de plutire şi pentru a-şi menţine personalul angajat. În următoarele săptămâni şi luni vom observa o creştere dramatică a şomajului, indicând astfel un sfârşit temporar al vremurilor bune pe care mulţi le-au trăit în ultimul deceniu. Guvernele şi băncile centrale au intervenit deja şi au fost deja implementate ajutoare de calibru pentru a sprijini persoane fizice şi companii. Poate că am atins vârful panicii în săptămâna trecută, vom vedea în timp. Cel puţin observăm o anumită stabilizare, mai ales în piaţa bursieră. Deocamdată, însă, dolarul puternic datorat unei cereri excepţional de puternice şi a unei pieţe a obligaţiunilor afectată, în special pe partea corporativă, evidenţiază drumul dificil care se aşterne dinainte", arată analiza Saxo Bank.
Pe acelasi subiect: