"Din peisajul urban din Dubai, care-a rasarit din desert in doar cateva decenii, acest turn este cu siguranta cel mai celebru. La peste 800 de metri, Burj Khalifa este cea mai inalta cladire din lume. Pe langa un hotel si sute de apartamente luxoase, aici exista si 37 de etaje special amenajate ca spatii de birouri", noteaza Simon Atkinson, corespondentul BBC, prezent in Dubai.

Cu toate ca ar parea un loc minunat unde sa mergi zilnic la serviciu, nu multi oameni au aceasta oportunitate. Doua treimi dintre spatii sunt goale si acum, la 2 ani si jumatate de la inaugurare.

"E un simbol international, care iti ofera o adresa renumita, dar nu asta e imaginea pe care multe companii multinationale vor sa o aiba. Prefera sa para sensibile si chibzuite, nu exagerate si lacome", este de parere Alan Robertson, CEO al unei companii imobiliare.

In plus, pretul e si el prohibitiv. Luna trecuta, un etaj intreg a fost scos la vanzare. Pretul de pornire: 5,5 milioane de dolari. Asta cand la nici 50 de metri departare sunt cladiri cu aproape aceleasi facilitati, a caror chirie este la jumatate. E drept ca lipseste privelistea impresionanta.

"In cazul Burj Khalifa am avut cereri din lumea intreaga"
, spune William Lange, CEO al LFC Group.

Insa pentru apartamentele luxoase, ocupate acum in proportie de 80 la suta, nu pentru sediile de companii. Asta si pentru ca piata e suprasaturata de oferte. Numai in Dubai o treime din spatiile de birouri sunt goale, in timp ce alte 12 cladiri de zeci de etaje sunt in constructie si-si vor cauta cat de curand chiriasi.