Daca ne raportam la studiile realizate in 1871 de Gunther Loffler, profesor la Universitatea Ulm din Germania, observam cum randamentele pietelor bursiere din Statele Unite au scazut, in medie cu 10%, la un interval de patru ani de la construirea unui zgarie-nori.

Construirea zgarie-norilor reprezinta o masura pe termen lung a perceptiei investitiilor. Cand riscurile sunt scazute, optimismul duce la construirea unor turnuri gigant, ceea ce supraevalueaza pietele bursiere de asemenea.

Spre exemplu, cand a inceput constructia Woolworth Building, planificata sa fie cea mai inalta cladire din lume, a inceput ceea ce s-a numit Panica din 1910. Indicele Dow Jones a pierdut 18 procente atunci si nu si-a revenit decat peste un deceniu.

Empire State Building a reprezentat un record in ceea ce privea inaltime in 1930 (381 picioare). Cu toate astea, Dow nu a sesizat cresteri impresionante in comert in urmatorii 20 de ani de atunci.

In iunie 2007 a inceput sa fie ridicata Spire Chicago, planificata sa fie cea mai inalta cladire din State. Aceasta ar fi trebuit sa masoare aproximativ 609 picioare, iar constructia sa a inceput in aceeasi saptamana in care piata imobiliara si cea de capital au atins cote maxime. Proiectul a fost insa abandonat la scurt timp dupa aceasta.

Aceasta cercetare ar putea constitui chiar baza unui fond mutual sau a unei strategii de tranzactionare. Autorul studiului demonstreaza modul in care se deplaseaza portofoliul financiar atunci cand constructia unui zgarie-nori este demarata pe o perioada medie de patru ani. Acest lucru duce la rezultate mai consistente decat randamentul dividendelor sau alte metode comune de analiza stoc.

Indicatorul functioneaza si pe plan international, sustine autorul studiului, iar puterea de predictie a zgarie-norilor este actuala si prezenta in diverse state, desi mai putin pronuntata decat in America. Cu toate acestea, de la constructiile Convention Center (1.808 picioare), din Doha, Qatar, Tai Fook Center (1.739 picioare), Guangzhou (1.739 picioare) in China, 11din 12 cele mai inalte cladiri care urmeaza sa fie construite sunt in China sau in Orientul Mijlociu.  

Niciunul dintre giganti nu se afla in State si potrivit tezei n-ar putea fi de fapt un semn de crestere pentru indicele Dow Jones.

Un semnal de vanzare fabuloasa l-ar putea da Arabia Saudita, in conditiile in care Printul Al-Waleed bin Talal intentioneaza sa ridice Kingdom Tower, evaluat la 30 miliarde de dolari. Acesta din urma ar putea gazdui 80.000 de oameni si ar masura 5.280 picioare inaltime, detronand astfel cea mai inalta cladire din lume la ora actuala, Khalifa Burj din Dubai.

Dow Jones reprezinta un indice compus al pietei, alcatuit din 65 actiuni comune grupate astfel: 30 de actiuni comune din industrie (formand separat Dow Jones Industrial Average), 20 de actiuni comune ale companiilor de transporturi aeriene, rutiere si feroviare (formand separat Dow Jones Transportation Average) si 15 actiuni comune ale companiilor de electricitate si gaze naturale (formand separat Dow Jones Utility Average).

Citeste si:

Ai locui intr-un "elefant" sau intr-o "minge"? Vezi topul celor mai spectaculoase cladiri

Cladiri care "inteapa" norii. Cei mai inalti zgarie-nori din lume FOTO