1. Steve Jobs – fondator si presedinte Apple, companie cu o valoare de piata de peste 362 de miliarde de dolari
Inca de mic a manifestat o pasiune pentru computere. Cand avea 12 ani, seful Apple l-a sunat pe Bill Hewlett, co-fondator al Hewlett-Packard, dupa ce i-a gasit numarul in cartea de telefoane, si i-a cerut niste piese pentru un aparat de masurat frecvente.
Hewlett i-a dat componentele de care avea nevoie si l-a angajat pe perioada vacantei de vara sa lucreze la linia de asamblare in firma lui. In aceasta perioada, Jobs s-a imprietenit cu Stephen Wozniak, cel care avea sa renunte in scurt timp la universitate.
Jobs s-a inscris si el la un colegiu dupa ce a terminat liceul, dar a renuntat ulterior la scoala. S-a reintalnit cu Wozniak, cei doi au renuntat la joburile pe care le aveau si au inceput sa asambleze un calculator in garajul lui Jobs. Si asa a inceput totul.
Exista mai multe variante pentru explicatia numelui pe care cei doi l-au dat companiei. Cea mai vehiculata vine de la Jobs care spune ca a ales acest nume in timp ce lucra intr-o livada de meri si pentru ca-i plac foarte mult aceste fructe. Muscatura din mar vine este o analogie cu termenul “byte”, care, pe langa sensul pe care il are in tehnologie, mai inseamna in limba engleza si “muscatura” (cu scriere diferita, dar cu pronuntie identica).
In autobiografia sa, Jobs spune ca la 23 de ani valora un milion de dolari, la 24, 10 milioane, iar la 25 de ani valora 100 de milioane de dolari.
De-a lungul anilor, Apple a ajuns dintr-o joaca intr-un garaj a doi tineri care parasisera scoala, o companie care valoreaza sute de miliarde de dolari si care a devenit recent cea mai valoroasa din lume,
2. Bill Gates – co-fondator si presedinte Microsoft, cu o valoare de piata de peste 226 de miliarde de dolari
Mark Zuckerberg and Dustin Moskovitz nu sunt singurii tineri care au urmat pentru o scurta perioada si au parasit ulterior una dintre cele mai recunoscute universitati din lume, Harvard.
Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a intrat la Harvard in 1973. In primul an de facultate a creat BASIC, un limbaj de programare pentru primul minicomputer.
A renuntat la facultate inca din primul an pentru a se concentra asupra unei mici afaceri pe care o incepuse impreuna cu prietenul lui din copilarie, Paul Allen, si pe care o numise Micro-soft.
Si ca si cand Microsoft nu ar fi fost de ajuns, Gates a mers mai departe si a pus pe picioare o alta companie, Corbis, cea mai mare agentie de continut vizual. A obtinut, de asemenea, un loc in consiliul director al unuia dintre cele mai mari fonduri de investitii, Berkshire Hathaway.
Astazi, pe langa proiectele umanitare pentru care este recunoscut, Gates este presedinte al Microsoft si supervizeaza dezvoltarea proiectelor cheie ale companiei.
3. Paul Allen – co-fondator Microsoft
Prietenul din copilarie al lui Bill Gates, impreuna cu care a fondat gigantul Microsoft este alt presedinte executiv care nu a absolvit o facultate.
In memoriile sale, Allen spune ca a fost inspirat sa scrie un limbaj de programare cand a vazut un computer Altair 8800 pe coperta unei reviste. Allen il cunostea pe Gates si amandoi se pricepeau la limbaje de programare pentru Altair, iar dupa ce l-a convins pe acesta sa colaboreze cu el, a inceput era revolutiei tehnologice care a urmat.
Astazi, Allen are un portofoliu de investitii de sute de miliarde de dolari, care include o serie de companii media si tehnologice, dar si un proiect imobilar in Seattle.
Detine, de asemenea, echipa de fotbal Seattle Seahawks, echipa de baschet Portland Trail Blazers si este unul dintre actionarii echipei Seattle Sounders Football Club.
Allen a donat mai mult de un miliard de dolari in actiuni filantropice si spune ca o sa doneze si majoritatea caselor pe care le detine.
4. Mark Zuckerberg – fondator si presedinte al Facebook, cu o valoare de piata de 100 de miliarde de dolari
Desi Facebook nu este inca listata la bursa, Mark Zuckerberg nu putea ramane in afara listei celor mai bogati presedinti de companii fara facultate, mai ales ca probabil stati pe site-ul lui in fiecare zi.
Fondatorul si presedintele Facebook si-a aratat interesul pentru computere de mic. Cand era copil, a creat instrumente de comunicare si jocuri cu care se delecta in camera lui. In liceu, a creat un program pentru MP3 si, ulterior, a primit oferte de angajare din partea AOL si Microsoft, pe care le-a ingnorat.
Dupa ce a fost acceptat la Harvard, Zuckerberg a creat un program numit Facemash, care continea fotografiile studentilor si le permitea prietenilor acestora sa voteze care este cel mai atractiv.
Ulterior, inventia lui Zuckerberg a ajuns celebra, iar colegii lui, Cameron si Tyler Winklevoss, l-au rugat sa puna pe picioare o retea sociala numita Harvard Connection. Zuckerberg a renuntat, insa, la proiect in scurt timp si a inceput sa lucreze la alt site de socializare care s-a numit initial TheFacebook.com. Mai tarziu fratii Winklevoss l-au dat in judecata pe Zuckerberg, acuzandu-l ca le-a furat ideea.
Fondatorul Facebook a renuntat la facultate inainte de absolvire si s-a concentrat doar pe dezvoltarea site-ului de socializare, care a ajuns la o valoare de 100 de miliarde de dolari in prezent.
5. Michael Dell – fondator si presedinte Dell, companie cu o valoare de piata de 30 de miliarde de dolari
Multi tineri de 19 ani si-ar cheltui banii pe vacante sau pe masini, dar Michael Dell si-a investit cei 1.000 de dolari pe care ii economisise pentru a fonda compania Dell.
Acesta si-a dezvoltat afacerea pornind de la ideea ca “tehnologia tine de dezvoltarea potentialului uman”. In 1992 a devenit cel mai tanar sef de companie care a intrat in “Top 500 al celor mai bogati CEO” realizat de revista Fortune. Echipa sa a crescut, totodata, de la un singur om la 100.000 de angajati in doar 8 ani.
Astazi, compania ofera servixii tehnologice pentru multinationale, guverne, furnizori de servicii medicale, institutii de educatie sau pentru calculatoarele personale pe care fiecare dintre noi le are acasa.
Pe langa compania care-i poarta numele, Dell a mai fondat in 1998 MDS Capital, iar un an mai tarziu a infiintat Fundatia Michaerl si Susan Dell, o organizatie filantropica, cu proiecte caritabile in multe zone ale lumii.
Sursa foto: AFP/Mediafax