Nu este o surpriza ca partenerii de afaceri sa fi fost initial prieteni vechi, colegi de scoala sau rude.

Unii dintre ei au rupt relatiile de la inceput, altii se inteleg bine si dupa ani de zile de colaborare, in care au construit adevarate imperii financiare.

Ce au avut in comun acesti parteneri de afaceri?

Si-au recunoscut propriile limite si au descoperit calitatile pe care le aveau potentialii lor parteneri.

Datorita acestor combinatii s-au nascut unele dintre cele mai de succes afaceri ale epocii.

1. Larry Page si Serghei Brin (Google, 1998)


Larry si Serghei s-au intalnit la Stanford, la un program de doctorat in 1995, dar nu au devenit prieteni de la inceput. In timpul cursurilor, Brin a fost preparatorul lui Page, astfel ca isi petreceau impreuna majoritatea timpului.

Desi se certau destul de des, cei doi au inceput sa lucreze impreuna la un proiect de cercetare, care ulterior a devenit baza de la care a pornit Google.

De ce a functionat parteneriatul lor? Serghei si Larry aveau aceleasi cunostinte in materie de tehnologie si s-au ingragostit, pur si simplu, de computere inca de mici. Au imparatasit apoi aceeasi viziune in ceea ce priveste dezvoltarea companiei. Si desi cei doi sunt nascuti in colturi opuse ale lumii (Brin in Rusia si Page in Michigan), sunt facuti din acelasi aluat.

2. Steve Jobs si Steve Wozniak (Apple, 1976)

Cei doi s-ai imprietenit in timp ce lucrau impreuna, in vara anului 1970, cand Wozniak era preocupat sa asambleze computere, iar Jobs sa le vanda.

De ce a functionat parteneriatul lor? Un maestru intr-ale tehnologiei, Wozniak spune ca nu s-a gandit niciodata sa-si vanda modelul original de computer. Insa Jobs numai la asta se gandea.

Astfel, aptitudinile primului intr-ale tehnologiei s-au potrivit perfect cu cele ale lui Jobs intr-ale vanzarilor. Este o relatie care a rezistat trecerii timpului, celebritatii si imbogatirii rapide, desi Wozniak recunoaste ca mai vorbeste cu Jobs doar din cand in cand, desi nu sunt suparati unul pe celalalt.

3. Evan Williams si Biz Stone (Twitter, 2006)

Evan Williams lucra la Blogger, cand firma a fost cumparata de Google, iar mai tarziu acesta l-a angajat pe Stone.

Am inceput ca rivali, dar am devenit buni prieteni”, a explicat Stone. “Chiar ne respectam unul pe celalalt, iar cand Evan mi-a spus ca pleaca de la Google la Odeo.com, am zis ‘Cum, ma parasesti?’. Asa ca am plecat dupa el”.

Cei doi, impreuna cu un inginer de la Odeo, au venit cu ideea care a dus mai tarziu la dezvoltarea retelei Twitter.

De ce a functionat parteneriatul lor? Dupa zece ani in industria blogurilor, amandoi stiau suficiente lucruri despre cum functioneaza astfel de platforme online. Williams si-a dat seama de potentialul unei retele gen Twitter si a avut incredere in Biz ca o sa reuseasca sa puna pe picioare proiectul. Respectandu-se reciproc, cei doi au ramas impreuna pentru a se bucura de succesul afacerii.

4. Bill Gates si Paul Allen (Microsoft, 1975)


Gates si Allen sunt prieteni din copilarie, de pe vremea cand urmau impreuna cursurile scolii din Lakeside. Amandoi erau pasionati de computere, iar in liceu devenisera un soi de hackeri.

De ce a functionat parteneriatul lor? Desi uneori este periculos sa amesteci prietenia cu afacerile, cei doi s-au inteles perfect, datorita obsesiei pe care au avut-o pentru computere si a pasiunii pentru antreprenoriat.

Dupa ce Gates a plecat la Harvard, Allen l-a urmat la Boston, unde au inceput sa se gandeasca cum sa puna pe picioare o afacere in domeiul computerelor. Incurajat de Allen, Gates a renuntat la scoala si au infiintat impreuna Microsoft, companie care ruleaza miliarde de dolari si care a fost cladita din pasiune pentru computere si avand la baza o prietenie de o viata.

5. Bill Hewlett si Dave Packard (Hewlett-Packard, 1939)


Bill si Dave au fost colegi de clasa intr-un program de inginerie la Stanford. Dupa absolvire, cei doi au plecat impreuna intr-o tabara de doua saptamani, unde au devenit buni prieteni si au discutat despre o posibila afacere. La scurt timp dupa aceea, cu ajutorul unui profesor, cei doi au pus pe picioare compania HP.

De ce a rezistat parteneriatul lor? Hewlett si Packard erau doi prieteni care aveau aceeasi pasiune si care se completau reciproc. Erau deschisi la noutate si au creat un mediu de lucru in contradictie cu vremurile in care traiau.

Sursa foto: Business Insider