Allan Chau conducea o afacere de productie a pieselor pentru domeniul auto. In loc sa apeleze la un expert financiar sau sa incerce sa mai reduca din costuri, acesta a preferat sa consulte un maestru in arta feng shui, care i-a recomandat sa mute poarta intreprinderii de la sud, la vest.

Multi oameni au declarat faliment in acel an, insa vanzarile noastre s-au dublat”, povesteste Chau pentru CNN.

Asiaticul a ramas fidel retetei care spune ca i-a asigurat succesul si se bazeaza in afaceri pe sfaturile oferite de expertii feng shui de doua decenii. Are o diploma in afaceri la Universitatea Cornell din Statele Unite si conduce o compania cu 1.400 de angajati, care produce incasari anuale de 2 milioane de dolari. In ciuda scepticismului din vest, considera feng shui-ul o unelta esentiala in afaceri.

“Cred numai in cifre, dar am o minte deschisa”, spune Chau. Credinta chineza, prin care norocul vine in functie de pozitionarea obiectelor intr-o locuinta sau de alegerea unor date anume din calendar pentru a face schimbari, este folosita peste tot in Asia: in mall-uri, cladiri de birouri si cazinouri.

Chau spune ca maestrii feng shui l-au ajutat sa rezolve o multime de probleme. In unii ani acesta a cheltuit pana la 100.000 de dolari pe consultatii.

De curand, Chau a cerut sfatul in legatura cu o serie de angajati care parasisera compania in termeni mai putin prietenosi. Acestia voiau sa primeasca o serie de compensatii la care au dreptul angajatii disponibilizati, asa ca au inceput sa vina la serviciu, dar fara sa mai munceasca. Chau nu a avut de ales decat sa ii dea afara si sa le plateasca salariile compensatorii.

Potrivit consultantului feng shui, usa de la toaleta era cu fata spre intrarea principala, asa ca schimbul nefast de curent facea ca oamenii sa plece nefericiti. Chau sustine ca problema s-a rezolvat dupa ce a construit un zid care sa blocheze fluxul de aer. Tot datorita sfaturilor primite, afaceristul a schimbat jaluzelele gri din camera de conferinte cu unele de culoare alb laptos si si-a adus un acvariu in birou.

Perioada de dinaintea inceperii Anului Nou Chinezesc este cea mai aglomerata pentru consultantii feng shui. Inaintea de a se intalni cu un client, maestrii cerceteaza planurile cladirii pe Google Maps, ca sa isi dea seama de pozitionarea acesteia.

Feng shui-ul lucreaza cu natura. Incercam sa cultivam energie pozitiva si sa o evitam pe cea negativa”, spune consultantul Kerby Kuek. Sfaturile sale variaza de la culoarea pe care o are uniforma angajatilor, pana la schimbarea becurilor si repararea meselor. Printre clientii sai se numara companii internationale, care au filiale in Asia.

O consultatie variaza intre 1.300 de dolari si 6.500 de dolari, in functie de marimea biroului analizat.