A cunoscut-o pe Loretta in fata blocului unde locuia, de pe soseaua Panduri din Bucuresti, si a decis, in scurt timp, ca micuta chinezoaica, mai in varsta decat el cu patru ani, ii poate fi partenera de viata si de afaceri. "Ne-am vazut la mine in fata blocului si am intrat in vorba. In scurt timp am venit aici in China, la ea, sa facem afaceri cu vin romanesc”, povesteste Liviu pentru Mediafax.

Pe cartea lui de vizita, bilingva, este stilizat un pahar de vin cu picior, in care pare ca pluteste un dragon mic si negru, simbol de care chinezii sunt foarte mandri. Tricolorul romanesc este inghesuit timid, in partea de jos a desenului.

Explicatia se deduce din spusele lui Liviu: "Chinezii nu fac afaceri cu strainii. Adica prefera sa bata palma cu unul de-al lor si de aceea, atunci cand este vorba despre contracte, Loretta este cea care duce greul. Ea vorbeste, ea face contractele, ea bate palma. Pe mine ma prezinta ca partener de afaceri si atat. Nu e bine sa stie ca suntem un cuplu, pentru ca nu ar mai avea incredere in noi. Sunt suspiciosi cu strainii".

In plus, Liviu nu are nici pana acum toate actele pentru a obtine rezidenta in China. Nu vorbeste limba chineza, iar cu Loretta se intelege in engleza. "Mai am de luat acte din Romania – diplome si restul – dar nu ma duc prea des pentru ca drumul e lung si scump. Nu am avut probleme cu autoritatile, pentru ca sunt in baza lor de date, stiu de mine, iar eu imi vad de treaba", spune Liviu.

"E frumos, nu?", intreaba Loretta, venind razand catre masa pe care sunt expuse vinuri, la Ambasada Romaniei din Beijing. Chinezoaica nu are mai mult de un metru saizeci, cu tot cu tocuri, si vorbeste o engleza aproape impecabila. Nu stii daca se refera la iubitul ei sau la context. Rade mai tot timpul – veselia dovedindu-se a fi o trasatura a poporului chinez – si pare multumita de ambele – iubit si context. Este la ea acasa, la o petrecere oficiala, isi poate promova afacerea.

Loretta si Liviu sunt o pereche exotica. Exotismul vine insa de la romanul inalt ca bradul, care poarta la rever frunza cea verde a brandului de tara - un european in China este o prezenta destul de rara si de neratat, localnicii fiind bucurosi sa se fotografieze cu cei veniti de pe batranul continent.

Citeste intreg reportajul pe www.mediafax.ro