Dave Dahl a iesit din inchisoare in 2004. Avea 42 de ani si-si petrecuse 15 ani dupa gratii, pentru furt, spargeri si trafic de droguri. A vrut insa sa faca o schimbare in viata sa si a cerut ajutor specializat: a inceput un tratament, promitand ca va face ceva care va aduce lumii o contributie pozitiva.

Painea organica produsa de Dave a fost lansata pentru prima oara pe piata din Portland, Oregon, in 2005. Raspunsul publicului a fost unul rapid si pozitiv. De atunci, compania a crescut de la 30 la 250 de angajati, iar vanzarile au inregistrat un salt spectaculos: de la 3 milioane de dolari au ajuns la 50 de milioane de dolari.

"Este Cadillac-ul painilor"

In prezent, exista peste o duzina de sortimente de paine care se gasesc in magazinele fostului detinut, iar clientii se arata incantati de calitatea produselor. “Este Cadillac-ul painilor. Sper doar ca nimeni sa nu faca vreodata Corvette-ul produselor de panificatie”, spune cu umor patronul Dave Dahl, intr-un interviu acordat LA Times.
  
Panificatia este o afacere de familie pentru Dahl. Tatal lui Dave a deschis brutaria NatureBake in 1969. Aceasta din urma a fost apoi preluata de fratele si nepotului lui Dave. Dupa ce a fost eliberat, Dave insusi a inceput sa experimenteze diferite retete, perfectionandu-si metoda. Asa a ajuns sa creeze primele sortimente de produse de panificatie, cunoscute astazi drept Dave’s Killer Bread.

“Am devenit dependent de munca. Antreprenoriatul inseamna sa fii pasionat de ceva anume, sa faci tot ce-ti sta in putinta sa reusesti si sa o faci intr-o maniera corecta”, precizeaza Dahl. Fostul detinut sustine ca sloganul afacerii sale este: “Spune nu painii produse cu chimicale”/“Just say no to bread on drugs”, adaugand ca acesta nu se refera la trecutul sau controversat, ci la faptul ca painea pe care compania sa o produce este una organica.

In ciuda succesului de care se bucura acum, Dahl n-a uitat cat s-a straduit pentru a ajunge aici. Motiv pentru care o treime dintre angajatii sai sunt fosti infractori, lucru care i-a adus premiul pentru „Etica in afaceri”, in 2011.

“Vreau sa vad ca si alti oameni isi schimba viata. Este exponential, este ceva ce schimba intreaga lume. Sper sa pot inspira oamenii sa faca ce am facut si eu. In plus, este o miscare buna. Acesti oameni sunt recunoscatori pentru sansa oferita si se dovedesc a fi foarte muncitori”, incheie Dahl.