Schema aduce profit de sute si mii de lei pe luna. Iar cea care a gandit-o face parte din Asociatia pentru Protectia Pacientilor.

Actorul principal este psihologul, care nu are contract cu Casa de Asigurari, dar s-a inteles cu doi medici: un ORL-ist si un neurolog. Pentru aceste doua specializari, CNAS deconteaza cate 60 de lei pe consultatie.

Schema este urmatoarea: pacientul i-a dat psihologului biletul de trimitere catre ORL-ist, de exemplu. Medicul i-a trecut numele in registru, ca si cum i-ar fi facut o consultatie, desi persoana respectiva nici nu i-a intrat in cabinet.

Pentru consultatia fictiva, specialistul primeste 60 de lei, bani pe care ii imparte cu psihologul. Iar pentru ca pacientul sa nu dea totul in vileag, primeste si el 20 de lei - reducere pentru consultatia la psiholog, care costa 100.

Mai multe bilete, mai multe sanse de castig. Ca dovada ca sistemul functioneaza de mai multa vreme, gasim oferte pe Internet si intermediari dispusi sa negocieze. Un bilet de trimitere costa 5 lei.

Oficial, psihologul respectiv cere sa li se deconteze si lor serviciile, la fel ca medicilor de alte specializari. Dar ceea ce face, neoficial, este considerat infractiune. Problema e ca in scripte e greu de identificat vinovatul, pentru ca toate actele sunt in regula.