"Anul trecut, PIB-ul Romaniei a fost de 138 miliarde euro. Pierderile au fost de 10 miliarde de euro. Daca nu erau aceste pierderi sau firmele inregistrau profit zero, PIB-ul Romaniei era de 148 miliarde euro, se impartea o placinta mai mare catre consumatori, catre investitii. S-ar fi rezolvat deficitul la pensii si sanatate", a declarat, marti, ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, mentionand ca vorbeste in calitate de profesor la Academia de Studii Economice (ASE).

Georgescu a aratat ca, din PIB-ul de 138 miliarde euro, circa 20% reprezinta evaluari prin metode statistice.

"Acela este PIB-ul evazionat, deci noi nu fiscalizam 138 miliarde euro, impozitam vreo 115 miliarde euro, pentru ca diferenta nu se stie pe unde este", a spus Georgescu.

Anul trecut, 37% din datoriile totale inregistrate de companii erau catre actionari sau asociati, fenomen catalogat de Georgescu drept "total anormal".

El a mentionat ca pierderile agregate la nivelul economiei au inceput sa creasca in 2007, fata de anul 2000, acestea majorandu-se de 3,5 ori, in timp ce PIB-ul a crescut de 1,7 ori.

Veniturile s-au deplasat ca pondere, intre anii 2000 si 2011, de la companiile cu capital de stat, unde au scazut de la 22% la 6% din totalul veniturilor inregistrate de firme, la firmele private, unde au crescut de la 77% la 93,3%.

"In timp ce veniturile din mediul privat au crescut cu 15,6 puncte procentuale, cheltuielile au avansat cu 16,8 puncte procentuale. Astfel, s-au translatat doar 11,9 puncte procentuale din profitul realizat de stat catre sectorul privat. Deci sectorul privat trage profit mai putin, dar cheltuieste mai mult", a spus Georgescu.

Potrivit datelor prezentate, profitul mediu pe salariat a crescut de 7,9 ori in sectorul privat in perioada 2008-2011 fata de anul 2000, mai repede decat in sectorul public, unde au avansat de 5,2 ori. Pe de alta parte, pierderea medie pe salariat s-a majorat de 5,7 ori in sectorul privat, iar la stat de trei ori.