Primul milion de carduri de sanatate va fi distribuit luna viitoare, cu 5 ani intarziere
Distribuirea primului milion de carduri nationale de sanatate incepe in septembrie, cu o intarziere de cinci ani, inscriptionarea unor date, cum ar fi grupa sanguina, bolile cu risc vital si acceptul pentru donarea de organe fiind realizata doar cu acordul scris al posesorului.
Ministerul Sanatatii (MS) a pus in dezbatere publica proiectul de hotarare de guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul national de asigurari sociale de sanatate.
Potrivit Legii sanatatii (nr. 95/2006), cardul national de sanatate trebuia sa fie introdus pana la sfarsitul lui 2007. "Acest lucru, insa, nu s-a intamplat si abia in septembrie 2012 va putea incepe distributia acestui document medical", a declarat pentru Mediafax medicul sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dr. Marius Filip.
Prezentarea cardului national de sanatate va fi obligatorie la medicul de familie, la spital si la farmacie.
Noul proiect de act normativ isi propune sa rezolve controversata problema legata de inscriptionarea pe card a unor informatii medicale ale pacientului - grupa sanguina, RH-ul, bolile cu risc vital si cele cronice de care sufera, dar si acceptul sau refuzul cu privire la donarea de organe.
Astfel, potrivit proiectului MS, pacientul va completa in fata medicului o declaratie prin care precizeaza ce informatii sa fie trecute pe card. Dupa completarea declaratiei, medicul de familie va actualiza datele de pe card de fiecare data cand pacientul se prezinta la cabinet.
"Este obligatoriu ca de fiecare data cand pacientul merge la un medic din sistemul public de sanatate sa aiba cardul national de sanatate. In caz contrar, nu va putea primi servicii medicale platite de CNAS sau va trebui sa achite contravaloarea serviciilor efectuate, chiar daca este asigurat in sistemul public. Orice posesor de card va avea asupra lui actul mai ales pentru cazurin de urgenta", se arata in proiectul MS.
Cardul national de sanatate va fi valabil cinci ani de la data emiterii. Pentru cardurile emise pana la 31 decembrie 2012, data emiterii se considera a fi 1 ianuarie 2013.
"Dupa tiparirea lor, documentele vor fi distribuite cetatenilor de casele judetene de sanatate. Acestea vor avea sarcina sa ajunga la toti asiguratii inscrisi pe liste. Cardul va contine, pe langa nume si prenume, un numar de asigurat, altul decat codul numeric personal. In plus, va avea un cip pe care vor fi trecute si alte date medicale, toate optionale", a explicat medicul sef al CNAS.
Medicul de familie este cel care va inscriptiona si va activa pe cip datele medicale pentru care pacientul isi da acordul. Tot pe cip se va putea trece si numarul de contact al unei persoane, in caz de urgenta.
Valoarea unui card este doi euro, banii fiind platiti de MS. Cei care pierd cardul vor fi obligati sa achite contravaloarea acestuia, daca solicita un nou document.
Potrivit proiectului de HG, Arad a fost desemnat judetul in care va fi testat cardul national, acesta urmand sa fie functional din 1 ianuarie 2013.
Cardul national, impreuna cu prescriptia electronica si dosarul electronic, fac parte din Platforma informatica a asigurarilor de sanatate - PIAS.