In debut, euro era schimbat pentru 4,2420 - 4,2450 lei, aproape de nivelul de vineri, de 4,2400 - 4,2430 lei/euro.  Ulterior, cursul a urcat treptat, iar in jurul orei 10:10, operatiunile se perfectau la 4,2600 - 4,2620 lei/euro. 

Dealerii spun ca discutiile tensionate privind cresterea plafonului de indatorare in SUA si reducerea deficitului a pus presiune pe activele riscante si, implicit, pe leu. Valutele din regiune consemnau pierdei similare cu cele ale monedei nationale, de circa 0,5%. 

Banca Nationala a Romaniei a publicat vineri un curs de referinta de 4,2233 lei/euro, cu 2,21 bani sub nivelul de joi, de 4,2454 lei/euro. 

Nici burselor europene nu le e mai bine. Au deschis astazi in scadere tot din cauza temerilor privind impasul politic din SUA.  Investitorii si-au redus expunerea pe active riscante.

Indicele european de referinta FTSEurofirst 300 a coborat cu 0,6% pana la ora 7:04 GMT (10:04 ora Romaniei), dupa ce a inchis vineri in urcare cu 0,5%. 

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, si liderii din Congres au incercat sa dea asigurari pietelor financiare ca tara va reusi sa-si respecte obligatiile financiare dupa termenul de 2 august. Acesta a fost indicat anterior de Trezorerie drept data la care isi va fi terminat rezervele in lipsa unei decizii pentru ridicarea plafonului datoriei de stat peste limita actuala de 14.300 miliarde de dolari. 

"Pietele sperau sa se ajunga la un acord pana acum. Nu cred ca intrarea SUA in incapacitate de plata a fost o posibilitate total exclusa de piete. Pana la urma, totul se joaca pe scena politica. Investitorii vor sa vada o intelegere pusa la punct. Sezonul rezultatelor financiare a fost ceva mai bun decat se asteptau multi, dar am dori sa depasim problema datoriei de stat a SUA", comenteaza un analist al Hargreaves Lansdown. 

Increderea investitorilor a fost afectata si de decizia Moody's de a reduce ratingul Greciei cu trei trepte, la "Ca". Agentia de rating considera ca statul elen s-ar putea confrunta cu probleme serioase de solvabilitate pe termen mediu, in pofida pachetului de ajutor extern convenit saptamana trecuta de liderii europeni si de creditorii privati ai tarii. 

Citeste si:

Cine are de castigat de pe urma datoriilor Greciei

INTERVIU cu Iulian Stanciu, romanul care la 28 de ani a facut primul milion de euro