Isarescu: Cursul de echilibru este o "cutie neagra". Efectul de turma este dominant in sistemul bancar VIDEO
Cursul de echilibru pe care toata lumea il viseaza este o "cutie neagra" si poate sa difere in functie de perioade, iar miscarile care duc la supraevaluarea sau subevaluarea monedei sunt determinate si de un efect de turma care domina in sistemul bancar, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
"Nu jignesc pe nimeni. Efectul de turma este un efect dominant in sistemul bancar. (…) Cursul de echilibru pe care toata lumea il viseaza este o cutie neagra. Pentru oricare moment istoric si pentru oricare alta perioada putem sa avem un alt curs de echilibru", a spus Isarescu intr-o prezentare cu ocazia primirii titlului de doctor Honoris Causa de la Universitatea Romano-Americana, potrivit Mediafax.
Guvernatorul BNR sustine ca efectul de turma din sistemul bancar conduce uneori la un "overshooting" al cursului, in sensul ca acesta tinde sa fie ori supraevaluat, ori subevaluat.
"Deci cursul tinde sa fie ori supraevaluat, ori subevaluat si, din aceste miscari, in timp, se stabileste cursul de echilibru sau cum mai bine spune cineva in prezent, the fair value (valoarea optima), cea care optimezeaza cel mai bine echilibrul de pe piata monetara", a precizat Isarescu.
De la inceputul anului, leul s-a apreciat cu 1,2% in raport cu moneda europeana, de la un curs de 4,2848 lei/euro la 4,2341 lei/euro joi. Cea mai joasa cotatie din acest an a fost publicata la finele lunii aprilie, de 4,0735 lei/euro, cand a fost atins minimul incepand cu luna martie 2010.
Reducem inflatia cu costul unor dobanzi mari la leu
Politica bancii centrale de a nu modifica rata dobanzii de politica monetara va duce inflatia catre tinta in perioada urmatoare, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, explicand ca nu este necesar "un pumn de medicamente, pentru ca un doctor sa fie bun".
"O sa vedeti ca mentinerea dobanzii, nici majorarea, nici scaderea, va duce inflatia in perioada urmatoare spre tinta", a spus acesta.
El a facut o analogie, explicand ca exista situatii cand, daca o persoana se duce la doctor, iar acesta nu ii da "un pumn de medicamente", considera ca medicul nu este bun.
"Nu trebuie neaparat sa pleci cu un sac de medicamente, ca (doctorul - n.r.) sa fie bun", a spus Isarescu, aratand ca politica bancii centrale s-a bazat pe consecventa si stabilitate.
Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25%, pentru a noua sedinta consecutiv, si nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.
"BNR va monitoriza in continuare cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si consolidarea stabilitatii financiare", potrivit comunicatului bancii centrale.
Banca centrala nu a mai modificat dobanda de politica monetara de pe 4 mai 2010, cand a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. In primele patru sedinte de politica monetara din 2010, BNR a coborat dobanda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%.
BNR a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioara a intervalului de variatie tintit, de 2-4%. Banca centrala a urcat si prognoza pentru inflatia de anul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o tinta de inflatie de 3% plus/minus un punct procentual.
Leul s-a depreciat si astazi, ajungand la maximul ultimei saptamani
Moneda nationala s-a depreciat spre jumatatea sesiunii interbancare de astazi, pe fondul cererii comerciale de euro, astfel ca BNRa afisat un curs de referinta cu 1,84 bani mai mare, de 4,2341 lei/euro. Banca centrala a publicat ieri un curs de referinta de 4,2157 lei/euro.
Pentru francul elvetian, referinta a scazut si joi, cu 1,19 bani, de la 3,5185 lei/franc la 3,5066 lei/franc. Totodata, cursul anuntat pentru dolarul american este cu 0,15 bani mai redus, de 2,9259 lei/dolar, de la 2,9274 lei/dolar miercuri.
Valutele din regiune afisau oscilatii nesemnificative fata de euro, atentia pietelor fiind indreptata asupra votului celei de-a doua legi din Grecia, care face posibila implementarea masurilor bugetare individuale si privatizarea unor active ale statului.
Pe acelasi subiect: