Cuvintele "obscene" care schimba regulile jocului financiar in SUA. Obama nu vrea sa le rosteasca
Washington-ul a ajuns, dupa cum a spus luni presedintele Barack Obama, locul unde compromis a devenit un cuvant murdar. Dar in contextul crizei datoriilor amenintatoare, este un altul de departe mai "obscen" pe care cel mai puternic om al planetei s-a ferit sa-l rosteasca, scrie Yahoo News.
In contextul discutiilor despre majorarea plafonului datoriilor, cuvinte obisnuite precum veto au capatat alte conotatii. Spre exemplu, republicanii au asteptat la nesfarsit ca, in discursul lui Obama, sa apara si cuvantul "veto". In absenta sa, John Boehner, liderul republicanilor si reprezentantii Senatului vor putea sa-si impuna parerea. Asa ca, varianta lui Boehner este o alternativa la default.
Clar, Obama prefera si el varianta Senatului - de a majora plafonul datoriei de 14,3 miliarde de dolari cu inca 2,7 miliarde de dolari - lucru ce nu ar presupune si majorari de taxe. Insa, presedintele nu a spus ca si alege aceasta varianta, doar ca o prefera. In schimb, el sustine ca liderii celor doua partide trebuie sa gaseasca o solutie comuna care sa treaca de cele doua camere decizionale.
"Compromisul" de care vorbeste presedintele inseamna de fapt o combinatie a celor doua planuri propuse de liderii politici. O majorare a datoriei si reformarea sistemului de taxe. In plus, el spune ca orice american poate sa sune sau sa trimita e-mail, daca are vreo idee constructiva si crede ca poate ajuta la echilibrarea situatiei.
Care sunt riscurile
Divergentele dintre republicani si democrati ar putea declansa peste numai o saptamana, pe 2 august, un default al SUA, eveniment care ar putea produce o catastrofa in sectorul bancar global si o criza economica mondiala, daca tinem seama de avertizarile presedintelui SUA Barack Obama, scrie The Guardian.
Dupa ce negocierile au intrat in impas din nou, liderii de la Casa Alba incearca sa isi asigure creditorii ca SUA nu vor intra in incapacitate de plata.
Secretarul de stat Hillary Clinton a reasigurat China, cel mai mare detinator strain de obligatiuni americane, ca politicienii americani vor reusi sa ajunga la un compromis, potrivit Bloomberg.
De asemenea, secretarul Trezoreriei SUA Timothy Geithner a declarat ca este de neconceput ca Statele Unite sa nu isi respecte obligatiile de plata si ca are incredere ca in Congres se va ajunge la un acord pentru majorarea limitei de indatorare, noteaza AFP.
Datorii record
Pragul maxim de indatorare, in prezent de 14.300 miliarde dolari, a fost atins in luna mai. Trezoreria a avertizat ca pana pe 2 august guvernul va ramane fara resurse pentru onorarea unor obligatii financiare precum plata salariilor angajatilor la stat sau a dobanzilor obligatiunilor, ceea ce va afecta imaginea SUA in ochii investitorilor, scrie Ziarul Financiar.
Desi analistii se asteapta la un acord de ultim moment in privinta plafonului datoriilor, acord care ar indeparta pe termen scurt SUA de default, sunt sanse reduse ca democratii si republicanii, cele doua tabere din Congresul american, sa ajunga la o intelegere de durata pana la urmatoarele alegeri din noiembrie 2012, privind reducerea deficitului bugetar.
Citeste si
Viitorul model Dacia, in teste pe cea mai inalta sosea din Romania FOTO