Romania ar putea avea un impact emotional pe cursul valutar si o crestere considerabila in spreaduri. Reactia lui Iohannis in urma votului din Grecia
Romania ar putea avea luni un impact emotional pe curs in urma votului din Grecia, a declarat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
"Romania nu are cum sa nu aiba si ea un impact, dar credem ca va fi minor. Noi nu suntem in zona euro, deci probabil ca moneda europeana va avea o foarte mica oscilatie, dar nici comertul reciproc cu Grecia si nici ca urmare relatiile valutare cu Grecia nu au cum sa impacteze in mod semnificativ. Poate ca astazi va fi un impact emotional pe curs, pietele financiare reactioneaza emotional. Cursul de schimb este de fapt o reflectare a cat de puternica economic este Romania, cat muncim noi pentru un euro", a spus Parvan.
El a adaugat ca situatia din Grecia este un complex politico-economic pentru ca nu poate fi examinata numai strict din punct de vedere al monedei europene.
"E clar ca este o chestiune care a surprins pe toata lumea, cel putin la nivelul media (votul de duminica n.r.). Ne vom astepta in zilele urmatoare la decizii care vor fi mai putin linistitoare. Aici ma refer la o istorie pe care o avem deja cu Cipru, experienta si experiment care a fost, zilele trecute, legiferat si in Romania, respectiv salvarea bancilor de catre actionari si de catre cei cu depozite de peste 100.000 de euro", a explicat oficialul AOAR.
Economistul sef al Saxo Bank, Steen Jakobsen: Spreadurile Club Med vor creste cu 20-50 puncte de baza, in urmatoarele saptamani, iar Bulgaria, Croatia si Romania ar trebui sa inregistreze si ele cresteri considerabile in spreaduri, ca urmare a situatiei din Grecia.
Acesta prevede ca Indicele DAX va deschide cu o scadere de 5% - din nou si probabil va pierde 10% in urmatoarele saptamani, daca nu cumva BCE si Rezerva Federala nu repeta masurile de protectie din 2010-11.
In ceea ce priveste paritatea EUR/USD aici e mai dificil: "Ma astept la o deschidere mai slaba, dar daca Grecia va parasi uniunea monetara, atunci va fi mai puternic la sfarsitul saptamanii. Deocamdata, ma astept la o variatie de 2-5% in primele 24-48 de ore (duminica noaptea aveam: 1,0990/1,1000 (scadere de 120 pips)", spune Jakobsen.
"Ceea ce se intampla acum este oficial si in adevaratul sens al cuvintelor, tragedia greaca. Din multe puncte de vedere este usor de inteles de ce rezultatul a fost NU in Grecia. Nu prea mai e mare lucru de pierdut, iar un DA pentru si mai multa austeritate ar fi fost o alegere dificila pentru o societate aflata pe marginea prapastiei sociale. Votul nu a fost ajutat, in mod evident, de confuzia generata inainte. La ce au spus grecii NU, de fapt? Asta nu schimba faptul ca eu cred cu tarie ca Grecia ar fi trebuit sa zica DA si sa rastoarne un guvern care este mai interesat de propria supravietuire decat de destinul tarii. Ceea ce va urma, politic vorbind, este greu de prezis, dar pentru piete s-ar putea sa ne fie mai usor", arata analistul, citat de Agerpres.
Presedintele Klaus Iohannis spera ca se vor gasi solutii pentru viitorul european al Greciei, subliniind ca este important pentru toate statele UE sa se caute modalitati de iesire din criza.
"Desi Grecia a votat 'Nu' la referendumul de ieri, sper ca intelepciunea politica si economica va prima in cele din urma si se vor gasi solutii care sa insemne 'Da' pentru viitorul european al Greciei. Este foarte important pentru toate statele Uniunii Europene sa se caute in continuare cai pentru a iesi din criza", a afirmat seful statului, luni, intr-un mesaj postat pe Facebook.
Consilierul prezidential, Leonard Orban: Riscul ca Grecia sa iasa din zona euro a crescut semnificativ, insa trebuie pastrat optimismul
Orban apreciaza ca toate statele membre vor face eforturi mari pentru a se evita un asemenea scenariu.
"In momentul de fata, pot sa va spun, ca opinie personala, ca riscul ca Grecia sa paraseasca zona euro a crescut semnificativ. Dar eu cred ca toate statele membre vor face eforturi mari, astfel incat sa se evite un asemenea scenariu, dar, in momentul de fata, un asemenea scenariu nu poate fi exclus. (...). Trebuie sa ramanem optimisti, trebuie sa exploram orice fel de posibilitate, astfel incat sa se evite iesirea Greciei din zona euro", a afirmat, la RFI, Leonard Orban.
In opinia sa, demisia ministrului grec al Finantelor, Yanis Varoufakis, nu rezolva problema Greciei.
"Haideti sa zicem ca faciliteaza, dar nu rezolva, pentru ca, pana la urma, vor fi negocieri extrem de dificile. Sigur ca s-a decis organizarea unui Euro-summit, intalnirea sefilor de stat si de Guvern din statele membre ale zonei euro, se va da foarte probabil un semnal politic, desi nu e deloc simplu sa se dea acest semnal politic de accelerare a negocierilor, dar, pana la urma, vor fi detalii tehnice care vor trebui sa fie negociate si nu va fi deloc un proces simplu. Parerea mea e ca un acord va trebui sa fie gasit sub o forma sau alta cel tarziu pana in 20 iulie, cand e o noua scadenta la plata unor datorii pentru autoritatile elene", a mai spus Orban.