Grecia si-a jucat viitorul la referendum. Tabara "NU" a castigat cu 61%. Elenii au spus "OXI" austeritatii. Guvernul Tsipras vrea sa reia negocierile cu creditorii
Grecia si-a jucat duminica viitorul si soarta primului guvern din UE al stangii radicale, intr-un referendum unde numarul celor care au votat NU a fost majoritar. Potrivit rezultatelor definitive, 61,31% dintre ei au votat NU, la indemnul premierului Alexis Tsipras si partidului Syriza. Tsipras a dat asigurari si duminica seara ca rezultatul nu ii indeparteaza pe greci de Europa, ci le consolideaza pozitia in negocieri. De aici si manifestarile de bucurie de pe strazile Atenei.
Numarul grecilor care au votat ''NU'' la referendumul care a avut loc duminica este mai mare cu 3 %-4 %, decat al celor care au votat ''DA'', indicau primele sondaje efectuate prin telefon, difuzate de patru canale de televiziune, Alpha TV (Marc), ANT1 (Metron Analysis), Mega TV (GPO) si Star TV (MR), transmite agentia elena de presa ANA.
Potrivit canalului Alpha, 52 % dintre alegatori au votat ''NU'' si 48 % - ''DA''.
Sondajul canalului de televiziune ANT1 indica 49 % pentru ''NU'' si 46 % pentru ''DA''.
Canalul Mega TV a difuzat un sondaj care arata 51,5 % pentru ''NU'' si 48,5 % pentru ''DA''.
Conform Star TV, 51,5 % dintre greci au votat ''NU'' si 48,5 % - ''DA''
Guvernul lui Tsipras a declarat victoria votului NU.
Birourile de vot s-au inchis la ora 19.00 (ora Romaniei). Participarea la referendum a fost la un nivel similar celui de la alegerile din ianuarie 2015, adica 65 %, au indicat surse bine informate, citate de agentia elena de presa ANA.
Initiativele pentru incheierea unui acord intre Grecia si creditorii internationali se vor intensifica inca din aceasta seara, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului de la Atena, Gabriel Sakellaridis.
"Banca Centrala a Greciei va trimite in aceasta seara o solicitare catre Banca Centrala Europeana. Credem ca exista argumente solide pentru a creste plafonul ELA", respectiv ajutorul de urgenta pentru bancile grecesti care sunt inchise de o saptamana si risca sa intre rapid in criza de lichiditati, a declarat oficialul grec.
Cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Francois Hollande, vor avea luni seara la Paris o intalnire, urmata de un dineu de lucru, ''pentru a evalua consecintele referendumului din Grecia, a anuntat duminica presedintia franceza, transmite AFP.
Intalnirea de la Elysee ''se inscrie in cadrul cooperarii permanente dintre Franta si Germania pentru a contribui la o solutie durabila in Grecia'', se precizeaza intr-un comunicat.
Premierul grec Alexis Tsipras a declarat dupa ce a votat ca "nimeni nu poate ignora determinarea unui popor de a-si lua destinul in propriile maini", transmit EFE, AFP si DPA.
"Vointa guvernului poate fi ignorata de multi. Dar vointa poporului nu poate fi ignorata de nimeni", a spus Tsipras, potrivit EFE.
Guvernul sau a facut campanie pentru un "NU" la referendumul al carui rezultat va fi crucial pentru viitorul primului guvern al stangii radicale din Uniunea Europeana, dar si pentru rolul Greciei in Europa, comenteaza AFP.
Tsipras s-a declarat optimist in legatura cu rezultatul votului. "Astazi este o zi de sarbatoare pentru ca democratia este o sarbatoare. Sunt increzator ca maine vom deschide o cale catre toate popoarele Europei", a spus Tsipras, citat de DPA.
In total, au fost asteptati sa voteze 10.837.118 de greci, care au trebuit sa raspunda la intrebarea: "Trebuie acceptat proiectul de acord prezentat de catre Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI) in timpul reuniunii Eurogrupului din 25 iunie?", potrivit Agerpres.
Referendumul are loc dupa cinci luni de discutii fara niciun rezultat, de reuniuni de urgenta ale Eurogrupului in summituri exceptionale intre guvernul grec, format la sfarsitul lunii ianuarie de stanga radicala Syriza a lui Alexis Tsipras si dreapta suveranista ANEL, si creditorii tarii, UE, FMI si BCE.
Din 2010, acestia au acordat Greciei 240 de miliarde de euro ajutor sau promisiuni de imprumut, insa nu au mai platit nimic de aproape un an. Pentru ca Atena refuza sa accepte in schimb anumite reforme pe care le considera prea dificile din punct de vedere social.
Dupa inca un esec al discutiilor, premierul Alexis Tsipras a anuntat in noaptea de 27 iunie acest referendum care pune duminica o chestiune cu atat mai alambicata, cu cat Grecia nu mai este sub niciun program de ajutor din seara zilei de 30 iunie.
Intrebarea supusa la vot alegatorilor este urmatoarea: ''Ar trebui acceptat planul de acord prezentat de catre Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI) la reuniunea Eurogrupului din 25 iunie, care este format din doua parti: 'Reforms for the completion of the current program and beyond' si 'Preliminary debt sustainability analysis' ?''.
Alegatorii au putut consulta acest plan financiar, foarte tehnic, numai pe internet.
Initial, guvernul Tsipras a parut sa spere ca, pe baza unui "nu" care sa mobilizeze cel putin jumatate dintre greci in spatele sau, s-ar putea intoarce mai puternic la negocieri.
Creditorii insa au preferat sa dramatizeze dezbaterea. Unii dintre ei asteapta fara indoiala, dupa cum a recunoscut presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, ca referendumul sa ofere oportunitatea de a incheia astfel cu "epoca Syriza" si riscul sau de contagiune protestatara la alte tari din cadrul unei UE fragila uneori.
Pentru a sprijini votul pozitiv, ei sustin ca "nu" inseamna iesirea Greciei din zona euro, moneda fata de care 74% dintre greci sunt atasati, potrivit unui sondaj publicat vineri, fata de numai 15% care doresc revenirea la drahma.
Aceasta campanie fulger s-a desfasurat intr-o atmosfera burlesca: grecii speriati au retras in weekendul trecut cati bani au reusit, astfel ca bancile au fost inchise pentru o saptamana, iar retragerile de la automatele de bani au fost limitate la 60 de euro de persoana zilnic. Or, ei strang acesti bani, incetinind mai mult economia si golind mare parte a magazinelor.
In acest context financiar tensionat, ministrul de finante, Yanis Varoufakis, a calificat in cursul noptii de vineri spre sambata ca "zvon rauvoitor" un articol din cotidianul britanic Financial Times potrivit caruia depozitele de peste 8.000 de euro ale cetatenilor greci vor fi impozitate cu 30% pentru a asigura fondurile necesare bancilor din tara.
Dupa pregatiri deosebit de rapide - afise, buletine, transportul urnelor, crearea de site-uri pentru ambele tabere -, vineri seara au avut loc la Atena doua mari mitinguri pentru evaluarea raportului de forte. Meciul s-a incheiat cu un rezultat aproape egal: 25.000 de manifestanti pentru "nu", pe care Alexis Tsipras i-a invitat sa arate ca vor "sa traiasca demn in Europa", si 22.000 de partea adversa.
Sambata a fost zi de odihna inaintea bataliei. Fapt care nu l-a impiedicat pe Yanis Varoufakis, singurul membru al guvernului care a spus clar ca va demisiona in cazul victoriei votului pozitiv, sa ii acuze in jurnalul spaniol El Mundo de "terorism" pe creditori. In paralel insa, el a declarat ziarului german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung ca "se asteapta ca luni sa existe un acord", indiferent de rezultat.