Grecia post referendum. Analiza scenariilor posibile: guvern de uniune nationala, alegeri anticipate, salt in necunoscut, noi concesii ale creditorilor, moneda paralela, haos total
Ce se va intampla in Grecia, dupa referendumul convocat de premierul Alexis Tsipras pentru ca populatia sa se pronunte asupra propunerilor creditorilor internationali, si cum vor reactiona partenerii europeni ai Atenei, sunt intrebari ce prefigureaza mai multe scenarii, toate marcate insa de foarte multa incertitudine, se arata intr-o analiza AFP, citata de Agerpres.
Invinge tabara DA
Daca la referendum va invinge tabara Da, adica aprobarea respectivelor propuneri, pentru Tsipras si stanga sa radicala Syriza, care au cerut sa se voteze Nu, ar fi mesaj de dezavuare.
Daca acest lucru va antrena caderea guvernului este inca o necunoscuta. Ministrul de finante, Yanis Varoufakis, a declarat ca va demisiona, in schimb Tsipras nu s-a pronuntat. Daca va pleca totusi de la conducerea executivului, in fata Greciei se deschid doua posibilitati.
Prima este un guvern de uniune nationala, alcatuit pe bazele actualei configuratii politice din parlament. Este insa un scenariu complicat, avand in vedere divergentele profunde dintre partidele de opozitie, minoritare in legislativ, si formatiunea majoritara Syriza.
A doua, alegerile anticipate. Dar scrutinul nu va putea fi organizat mai devreme de 30 de zile, iar rezultatul ar fi incert, nefiind exclus ca Syriza sa castige din nou. Insa pe plan economic, o asemenea incertitudine va avea implicatii majore, daca tinem cont de criza de lichiditati care deja s-a instalat si a impus instituirea de restrictii pe miscarile de capital. In plus, Grecia a intrat practic in incapacitate de plata, neachitand FMI o transa de 1,6 miliarde de euro, iar guvernul de la Atena trebuie sa ramburseze si BCE, pe 20 iulie, o alta transa de 3,5 miliarde de euro. BCE a asigurat pana in prezent supravietuirea economiei Greciei prin imprumuturile de urgenta acordate bancilor grecesti. Dar daca Grecia nu va plati nici aceasta transa de 3,5 miliarde, atunci pentru BCE va fi greu sa mai ofere vreun sprijin, mai ales daca intre timp nu se va fi semnat un acord cu executivul grec. Un astfel de acord trebuie sa aiba in vedere atat problema acestor transe de datorie scadente, dar si masuri pentru a mentine economia Greciei pe linia de plutire.
Dar si daca guvernul de la Atena va semna o intelegere cu creditorii internationali, acesta va trebui ratificat de mai multe parlamente europene, proces care va dura ceva timp, mai ales ca a inceput perioada de vacante.
Asadar, nici victoria taberei Da nu va rezolva automat toate problemele.
Victoria taberei NU
O victorie a taberei Nu este considerata de numerosi observatori drept un "salt in necunoscut", existand riscul unei adevarate furtuni economice al carei deznodamant va depinde de atitudinea partenerilor europeni. Desi pe plan politic criza interna s-ar incheia si Tsipras ar castiga mai multa legitimitate, el tot va fi nevoit sa discute cu Eurogrupul.
Insa nu se stie daca acesta din urma va fi dispus la noi negocieri cu un astfel de premier. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lasat sa se inteleaga ca le exclude, intrucat in opinia sa un Nu la referendum ar insemna ca Grecia spune Nu Europei. Totusi, Tsipras s-a aratat increzator, el apreciind ca un Nu ii va oferi mai multa forta de negociere si va putea astfel sa obtina un acord mai bun.
In acest scenariu optimist este foarte important de vazut cat de departe ar fi dispusi creditorii internationali sa mearga cu concesiile facute Greciei.
Dar in ipoteza unei rupturi totale intre Grecia si Eurogrup, BCE ar putea sa opreasca orice finantare pentru bancile grecesti, care ar intra in faliment. Pentru a le recapitaliza, guvernul de la Atena ar avea ca optiune crearea unei monede paralele, care in actualele conditii ar putea conduce la o inflatie galopanta, iar Grecia, iesita astfel de facto din zona euro, s-ar scufunda in haos. O asemenea evolutie va necesita din nou ajutorul partenerilor europeni, care insa ar putea decide sa nu intervina, din cauza riscurilor politice si economice care ar plana asupra intregii zone euro.