Dupa decizia companiei de rating, Romania revine in sfarsit pe radarul investitorilor straini de unde a disparut in urma cu 2 ani si jumatate. Asta inseamna ca sefii companiilor muntinationale primesc in sfarsit unda verde sa vina din nou la noi in tara cu bani si noi investitii.

Anuntul a fost facut ieri la ora 5 fara 20 dupa amiaza. Cursul a reactionat imediat - a avut loc o apreciere a leului aproape instantanee. In numai 2 zile, moneda noastra a castigat 4 bani fata de dolar si 6 fata de euro.

O vacanta de 1.000 de euro este cu 60 de lei mai ieftina fata de acum 2 zile, datorita diferentei de curs, iar la o rata de 500 de euro, la cursul de astazi, intr-un an economisiti 360 de lei."

Deciziile luate de economistii care se uita cu lupa la tara noastra dintr-un birou din Londra ne afecteaza pe noi toti. Doua din cele 3 agentii de rating ne recomanda investitorilor. Pana acum multe companii de asigurari, fonduri de pensii si multinationale nu aveau cum sa investeasca in tara noastra deoarece regulamentele lor interne le interziceau sa plaseze bani in tari nerecomandate de aceste agentii de rating. De astazi pot relua investitiile.

"Vor lua decizii de crestere a expunerii pe Romania in perioada urmatoare, pentru ca in momentul de fata sunt doua agentii care claseaza Romania la investment grade”, explica economistul sef al ING, Nicolae Chidesciuc.

In plus un rating bun va fi ca un scut in cazul in care in Grecia vor mai fi probleme. Asta nu inseamna ca la noi va curge lapte si miere. Romania este in continuare una din tarile cu cele mai mari cresteri de preturi din Europa, iar comertul nu da semne sa-si revina pentru ca salariile nu cresc.