Bancile din Germania au inceput sa accepte ideea ca ar putea fi nevoite sa contribuie la salvarea Greciei
Asociatia bancilor din Germania si-a anuntat sprijinul pentru propunerea guvernului de la Berlin de a include creditorii Greciei in noul pachet de bailout al tarii, insa nu este clar daca institutiile de credit sunt de acord cu controversatul "bond swap" propus de autoritati, transmite Reuters.
Berlinul insista ca bancile comerciale sa contribuie la costul noului acord de finantare externa pentru Grecia, care ar putea avea o valoare estimata la cel putin 120 miliarde euro.
Germania nu a reusit inca sa convinga Banca Centrala Europeana (BCE) si agentiile de rating ca o astfel de abordare poate fi viabila fara declansarea unui default (incapacitate de plata).
Oficialii BCE considera ca un bond swap, considerat cea mai buna solutie de ministrul german al Finantelor Wolfgang Schaeuble, ar putea fi considerat un default, caz in care obligatiunile de stat ale Greciei ar deveni inacceptabile drept garantii colaterale, iar sistemul bancar al tarii s-ar prabusi.
Michael Kemmer, directorul general al BdB, asociatia bancilor private din Germania, a declarat ca membrii organizatiei ar participa la solutia propusa de Schaeuble.
"Ceea ce a propus domnul Schaeuble nu este, in principiu, nerezonabil. Membrii nostri ar participa", a afirmat el.
Nu este clar daca reprezentantul bancilor s-a referit la faptul ca ar sustine un bond swap sau doar ideea de implicare a creditorilor privati in proces, noteaza Reuters.
Comentariile sale vin la scurt timp dupa primele semnale ca si bancile franceze ar putea fi de acord, in principiu, cu o forma de rostogolire a datoriilor Greciei, cu conditia ca toti creditorii sa fie tratati la fel.
Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, s-a alaturat Berlinului, dar a declarat ca orice solutie trebuie agreata si de BCE.
Surse oficiale din zona euro au declarat joi pentru Reuters ca noul pachet financiar extern pregatit de UE si FMI pentru Grecia va totaliza probabil circa 120 miliarde euro.
Parlamentul german a aprobat, pe 10 iunie, suplimentarea ajutorului financiar pentru Grecia, dupa ce a primit asigurari de la ministrul de Finante, Wolfgang Schaeuble, privind suportarea unei parti a costurilor noului pachet economic de catre creditorii privati, transmite Reuters.
Olandezii si finlandezii nu se arata insa prea incantati de decizia vecinilor nemti, sustinand ca in curand zona euro se va transforma "intr-o uniune de transferuri".
Votul neangajant al parlamentului a avut loc cu doua saptamani inainte de intalnirea liderilor Uniunii Europene la Bruxelles, in care ar trebui finalizat un nou program de asistenta pentru statul elen, informeaza Mediafax.
Schaeuble a avertizat asupra consecintelor dezastroase care ar urma daca Grecia nu va primi ajutor si statul ar fi impins intr-o "restructurare necontrolata" a datoriei.
Pentru a obtine acordul politicienilor, reticenti la finantarea datoriilor Greciei, ministrul german a prezentat conditii stricte, cerand Greciei reforme ample si supravegherea internationala a programului de privatizari.
Totodata, bancile care detin obligatiuni ale Greciei trebuie sa suporte o parte din costuri, potrivit lui Schaeuble.
"Daca exista indoieli privind capacitatea Greciei de a plati datoriile si trebuie sa castigam timp cu un nou pachet financiar, atunci participarea sectorului privat la o solutie este inevitabila. Am propus un schimb de obligatiuni care sa extinda maturitatea obligatiunilor cu sapte ani concomitent cu pastrarea conditiilor privind dobanzile", a adaugat acesta.
Noi probleme
Gasirea unui compromis la timp pentru reuniunea liderilor Uniunii Europene din 23-24 iunie s-ar putea dovedi, insa, dificila, noteaza Reuters.
Guvernul german este ingrijorat de reactia populatiei si de o posibila pierdere a controlului in parlament daca noul pachet financiar dat Grecia nu repartizeaza mai echitabil povara financiara, prin includerea investitorilor privati.
Pe acelasi subiect: