Paradoxul recuperarii economice: Germania are sute de mii de joburi libere pentru care nu gaseste angajati
Intr-o perioada in care milioane de oameni au ramas fara loc de munca in toata Europa, din cauza crizei economice, Germania se afla in situatia in care inregistreaza deficit de forta de munca, iar somajul a scazut pentru a 24-a luna consecutiv. Cum este posibil ca o tara aflata intr-o uniune in care multe tari se confrunta cu mari probleme financiare si sunt in pragul falimentului sa creeze mai multe locuri de munca decat potentiali angajati?
Potrivit Bloomberg, rata somajului a scazut din nou in Germania, la 7%, atingand un nou record.
Dar desi Germania inregistreaza un boom economic, ceea ce determina o lipsa acuta de forta de munca specializata, asta nu o ajuta pe cancelarul Angela Merkel, care are de infruntat tot mai multe critici din partea adversarilor politici, mai ales in contextul ajutorului fara precedent acordat Greciei.
In conditiile in care rata somajului in Uniunea Europeana se mentine aproape de 10%, iar numarul celor fara loc de munca este mai mare decat toata populatia Romaniei, autoritatile de la Berlin se gandesc cum sa atraga forta de munca specializata din tarile mai sarace ale Europei.
"Este mai bine sa importam mana de lucru din Europa decat sa schimbam legile privind imigratia din alte regiuni ale lumii", a apreciat Max Straubinger, un responsabil cu probleme sociale din cadrul Uniunii Crestin-Sociale din Germania.
Romanii au in continuare restrictii la munca in Germania!
Germania este a doua destinatie in care romanii vor sa plece la munca in strainatate, dupa Marea Britanie.
Dar chiar daca guvernul de la Berlin a mentinut restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari, anul trecut aproximativ 100.000 de romani au lucrat in Germania, in baza contractelor pentru lucratori sesonieri.
Si pentru anul in curs, Germania a aprobat un contingent de 150.000 de locuri de munca sezoniere, care ar putea fi ocupate de lucratorii romani.
Desi la jumatatea anului trecut, Germania anuntase ca a decis sa liberalizeze, din 2011, piata muncii pentru lucratorii sezonieri, acest lucru se intampla doar pentru lucratorii din Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Cehia si Ungaria, care nu mai au nevoie de aprobare pentru munca sezoniera.
Lunile trecute, cererea de forta de munca din Germania atinsese cel mai inalt nivel din ultimii sase ani, ceea ce i-a facut pe angajatori sa scoata la concurs pe piata europeana a muncii peste 300.000 de posturi pentru care cauta salariati pe portalul de recrutare EURES.
Majoritatea posturilor vacante sunt in sectorul sanatatii, al constructiilor sau in cel alimentar, dar angajatorii cauta si personal inalt calificat.
Pe acelasi subiect: