Cursul a atins un nou maxim istoric pe piata interbancara. Un euro se vinde cu 4,5430 lei
curs valutar
Moneda nationala a continuat sa se deprecieze in partea a doua a zilei, iar la finalul sesiunii rata de schimb a urcat la 4,5430 lei/euro, un nou maximul istoric, intr-o piata cu volume de transfer in crestere, potrivit dealerilor.
La deschidere rata de schimb se situa la 4,5230 - 4,5250 lei/euro, iar la jumatatea sesiunii cotatiile au trecut de 4,53 lei/euro. Cotatiile au continuat sa urce, astfel ca la finalul zilei a depasi precedentul record, de 4,5410 lei.
Rata de schimb leu/euro a urcat cu 2% saptamana trecuta, ca urmare a intensificatii aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL si PDL, care au culminat cu suspendarea presedintelui Traian Basescu.
La BNR, cursul pentru dolar a atins joi un nou record, de 3,7031 lei/dolar. A crescut cu 1,89 bani si a depasit precedentul nivel istoric, de 3,6848 lei/dolar, stabilit luni.
Leul a ramas pe depreciere usoara pana la jumatatea sesiunii, astfel ca rata de referinta anuntata de BNR pentru euro a urcat la 4,5252 lei/euro, foarte aproape de maximul istoric. Cotatia de joi este cu 0,23 bani sub maximul istoric inregistrat luni, de 4,5275 lei/euro, pe fondul tensiunilor politice. Rata de referinta s-a plasat miercuri la 4,5237 lei/euro.
Paritatea oficiala leu/franc elvetian a urcat de la 3,7663 lei/franc la 3,7685 lei/franc. Cursul leu/franc elvetian a fost luni la maximul ultimelor zece luni, de 3,7691 lei/franc.
Referintele pentru dolar si francul elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.
In ceea ce priveste cursul de schimb leu/euro a fluctuat foarte usor peste 4,52 lei/euro in prima ora a sedintei interbancare de joi, intr-o piata linistita, iar dealerii cred ca BNR continua sa fie prezenta indirect in piata si vinde volume reduse de valuta.
La deschidere euro a fost cotat la 4,5230 - 4,5250 lei/euro, foarte aproape de inchiderea de miercuri, de 4,5225 - 4,5245 lei/euro. Ulterior, cursul a fluctuat nesemnificativ, astfel ca la ora 10:00 bancile cotau euro la 4,5230 - 4,5240 lei.
"Desi piata este linistita si volumele de tranzactionare sunt reduse, se pare ca BNR continua sa intervina discret in piata, prin vanzari indirecte de euro, prin intermediul unei banci. Chiar daca premierul Ponta a spus ca referendumul va fi organizat conform deciziei Curtii Constitutionale, in continuare perceptia asupra Romaniei este afectata de tensiunile politice din ultima perioada, iar in astfel de situatii, jucatorii, in special strainii, mizeaza pe deprecierea leului. Raul a fost deja facut, pentru ca pe straini nu prea ii intereseaza cine conduce, ci deciziile pe care conducatorii le iau si modul in care le iau", a afirmat un dealer.
Comisarul UE al Justitiei, Viviane Reding, a spus ca saptamana viitoare, cel mai probabil miercuri, Comisia Europeana se va reuni pentru a discuta despre situatia politica din Romania.
Dupa prima ora a sedintei interbancare de la Bucuresti, zlotul se aprecia cu 0,2% in raport cu euro, iar forintul era in stagnare.
Rata de referinta pentru euro anuntata miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat usor, la 4,5237 lei/euro, iar cursul pentru dolar a crescut la 3,6842 lei/dolar, aproape de maximele istorice publicate luni.
Bancile comerciale au afisat joi dimineata dobanzi de 4% - 4,5% pe an pentru depozitele cu scadenta la o zi, in scadere fata de la nivelurile de miercuri, de 4,59% - 5,05% pe an. Dobanzile continua sa incadreze, astfel, rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 5,25% pe an.
Bursele europene au deschis joi in scadere, dupa ce minuta sedintei de politica monetara din luna iunie a Rezervei Federale a SUA, publicata miercuri seara, nu a indicat ca oficialii bancii centrale americane ar avea intentia sa ia masuri suplimentare de stimulare a economiei, transmite Bloomberg.
Indicele Stoxx Europe 600 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 0,8% in primele minute de tranzactionare. Pietele asiatice au inchis in scadere cu 1,6%, iar tranzactiile futures pe indicele S&P 500 al bursei de la New York indica preturi in coborare cu 0,6%.
"Sperantele atarnau de Fed, era asteptata un fel de contragreutate pentru riscul perceput la nivel global. Fara certitudinea unei noi runde de relaxare cantitativa la orizont, care ar antrena optimism, traderii vor fi probabil foarte prudenti in contextul increderii reduse in economie", comenteaza un analist londonez.
Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,23% la deschiderea sedintei, intr-o piata cu rulaj de numai 300.000 de lei si in care au fost realizate tranzactii cu actiuni emise doar 18 din cele 81 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea "Internationale".
Dupa primele minute de tranzactionare, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), consemna cea mai vizibila variatie, fiind in scadere cu 0,46%. In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, cobora nesemnificativ, cu 0,08%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,41% sub inchiderea de miercuri.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 0,17%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. La ora 10:15, noul indice al BVB, BET-BK, era cu 0,17% sub sesiunea precedenta. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).
Rulajul pietei, de 300.000 de lei (66.000 de euro), era de aproape sase ori peste lichiditatea de la debutul sedintei precedente, de doar 54.000 de lei (12.000 de euro). Actiunile Fondului Proprietatea erau cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 133.000 de lei, iar pretul a scazut cu 0,64%, la 0,466 lei.
Sursa: Mediafax
Mai multe despre:
#curs valutar#bursa
Pe acelasi subiect: