"Principala noastra preocupare pentru economia Romaniei este impactul problemelor din zona euro. Ne asteptam ca Grecia sa paraseasca in acest an uniunea monetara, situatie care va lovi Romania puternic. In acest context, ne asteptam ca economia tarii sa se contracte cu 0,5% in acest an si luam in calcul un curs de 4,7 lei pe euro pentru sfarsitul anului", a declarat, pentru Mediafax, William Jackson, analist la firma britanica de consultanta.

Instabilitatea politica ridica semne de intrebare legate de programul Romaniei cu FMI si UE, dar pare sa existe consens intre politicieni privind necesitatea acordului, a adaugat el

"Pentru moment pare ca angajamentul (fata de acord, n.r.) ramane intact. Daca ar exista semne ale unei reduceri a angajamentului, situatia ar putea deveni mult mai grava, asa cum au aratat evenimentele din Ungaria", afirma Jackson.

In contextul crizei din zona euro, instabilitatea politica nu ajuta, cu siguranta, Romania. Economia este deja in recesiune, iar incertitudinea politica ar putea afecta increderea mediului de afaceri si ar putea reduce investitiile, noteaza analistul Capital Economics.

Leul nu-si va reveni nici dupa referendum. Previziunile Commerzbank legate de evolutia cursului

Incertitudinea, mai ales legata de criza din zona euro, va impiedica leul sa recupereze dupa referendum in totalitate pierderile inregistrate in contextul suspendarii presedintelui Traian Basescu, iar cursul va ramane la circa 4,5 lei pe euro pana la sfarsitul anului, potrivit Commerzbank. 

Probabilitatea ca Basescu sa fie nevoit sa paraseasca postul de presedinte este foarte ridicata, iar aceasta perspectiva va mentine probabil la un nivel ridicat prima de risc pentru activele romanesti, a declarat analistul Thu Lan Nguyen de la Commerzbank, pentru Mediafax.

"Consideram ca exista spatiu pentru o coborare a leului la circa 4,5 lei, intrucat consider ca pietele reactioneaza prea puternic la fel (ca la schimbarea Guvernului, n.r.). Incertitudinea, mai ales legata de criza din zona euro, ar trebui sa impiedice leul sa recupereze in totalitate pierderile din ultimele zile, iar cursul va ramane probabil aproape de 4,5 lei pe euro pana la sfarsitul anului", afirma Nguyen.

Atat pentru curs, cat si pentru randamentul obligatiunilor statului, continuarea programului cu FMI este esentiala, adauga analistul. Daca se poate reusi asa ceva, pietele financiare se vor calma intr-o oarecare masura.

Analistul considera, insa ingrijoratoare perceptia ca Guvernul preia controlul asupra Justitiei, situatie care ar putea atrage critici ale institutiilor internationale care asigura programul preventiv al Romaniei.

Cursul de schimb a incheiat sedinta de vineri in urcare, la 4,5375 - 4,5399 lei/euro, dupa o zi agitata in care cotatiile au stabilit un nou record pe piata interbancara, de 4,5400 lei/euro, in asteptarea votului din Parlament pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.