"Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul nu a reusit sa respecte programul de privatizari impus de FMI. Ponta a dat vina pe disputa politica cu presedintele Traian Basescu. Dezbaterile despre cum ar fi mai bine sa se apere Guvernul de atacurile politice consuma atat de mult timp, incat pregatirile pentru vanzarea actiunilor la companiile de stat au fost intarziate. Acestea nu sunt vesti bune pentru leu", scrie analistul Thu Lan Nguyen de la Commerzbank, intr-un scurt raport transmis Mediafax

Commerzbank, a doua mare banca germana, se refera la declaratiile de saptamana trecuta ale premierului Victor Ponta privind privatizarile si disputele cu presedintele Traian Basescu

Victor Ponta a afirmat, vineri, intr-o intalnire cu presa straina, ca intr-o sedinta de guvern 75% din timp este alocat discutiilor privind apararea de atacurile politice 

"Ramane de vazut daca FMI va da dovada de intelegere pentru divergentele politice inaintea alegerilor generale. In contextul riscurilor globale, in special criza din zona euro, sprijinul FMI ramane esential pentru leu, fapt sugerat si de deprecierea puternica a monedei dupa demiterea surpriza a executivului anterior, in aprilie", se mai arata in analiza Commerzbank. 

Premierul Ponta a mai declarat la intalnirea cu presa straina ca alegerile parlamentare din aceasta toamna ar putea fi organizate la inceputul lunii noiembrie sau pe 2 decembrie.  Astfel, daca FMI va continua sa ofere sprijin Romaniei, cursul leu-euro va ramane probabil sub cota 4,48, considera Commerzbank. 

Leul a ramas pe apreciere usoara in prima parte a sedintei de marti, in linie cu regiunea, astfel ca rata de referinta anuntata de Banca Nationala a Romaniei a scazut foarte usor, la 4,4652 lei/euro, de la 4,4654 lei/euro luni.  Cursul ramane astfel aproape de nivelul maxim istoric, de 4,4662 lei/euro, atins pe 24 mai. 

Privatizarile promise FMI de catre Guvern

Guvernul s-a angajat fata de FMI si CE sa privatizeze, in acest an si in 2013, pachete minoritare sau participatii majoritare la marile companii de stat.  Statul roman a convenit cu FMI sa organizeze oferte publice pentru 15% din actiunile Transgaz pana la 15 iunie, 15% din Romgaz pana la mijlocul lunii septembrie, 10% din Hidroelectrica pana la jumatatea lunii octombrie si sa urgenteze pregatirile pentru vanzarea a 10% din titlurile Nuclearelectrica pana la sfarsitul acestui an.

Totodata, 20% din actiunile Tarom ar urma sa fie listate la bursa pana la finele acestui an, termen prevazut si pentru cedarea pachetului majoritar la CFR Marfa, potrivit scrisorii de intentie convenita cu FMI. 

Guvernul s-a mai angajat sa vanda, pana in prima parte a anului viitor, o participatie majoritara la Electrica, precum si participatiile minoritare detinute de stat la filialele Electrica deja privatizate. 

Tot in prima parte a lui 2013, Executivul va privatiza noul producator de energie care trebuie format, pana in iulie 2012, prin fuziunea centralelor Paroseni si Mintia si a celor patru mine viabile ale Companiei Nationale a Huilei.  Acelasi termen a fost stabilit pentru privatizarea noului producator de energie CE Oltenia, creat la mijlocul lunii mai prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari si Turceni.

Elcen Bucuresti ar trebui de asemenea privatizata in 2013.