Aprecierea cu peste 3.000 de dolari a bitcoin din ultimele 24 de ore continuă să contrazică numeroşii sceptici, cererea pentru cea mai importantă monedă virtuală din lume explodând.

Investitorii s-au înghesuit joi să deschidă conturi noi sau să plaseze ordine, provocând încetinirea şi blocarea Coinbase, cea mai mare platformă de tranzacţionare a bitcoin din Statele Unite.

Trezor, un serviciu de plăţi electronice, a anunţat pe Twitter că are probleme minore cu serverele, în timp ce Bitfinex, cea mai mare platformă de tranzacţionare a bitcoin din lume, a anunţat pe aceeaşi reţea de socializare că are probleme de mai multe zile.

Bitcoin a atins joi 16.395 de dolari pe unitate, potrivit unui preţ compozit calculat de Bloomberg, înregistrând în acest an o creştere de 1.500% şi o capitalizare de piaţă de 274 de miliarde de dolari. Preţul maxim atins joi a fost de 16.777,08 dolari, după ce a început ziua la 13.363,25 dolari pe unitate.

"O exuberanță irațională"

”Este o exuberanţă iraţională. Este o piaţă foarte, foarte neobişnuită, care arată că nu ne aflăm pe o piaţă normală, cu două sensuri”, a afirmat preşedintele Royal Bank of Scotland, Howard John Davies, într-un interviu acordat Bloomberg TV.

Creşterile şi scăderile atât de mari înregistrate zilnic de bitcoin pe platformele de tranzacţionare scot în evidenţă îngrijorările exprimate miercuri de unele dintre cele mai mari case de brokeraj, care au atenţionat autorităţile de reglementare că contractele futures au fost grăbite pe piaţă fără verificările necesare.

Contractele futures pentru bitcoin vor intra la tranzacţionare în această lună şi este de aşteptat să alimenteze cererea pentru moneda virtuală.

Laureat Nobel: Bitcoin ar trebui interzis

Într-o zi cu o evoluţie a preţului bitcoin ca cea de joi, tranzacţiile cu contracte futures ar fi oprite, potrivit propunerilor referitoare la limitarea fluctuaţiilor.

Anumiţi bancheri şi economişti, printre care şi laureatul premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, au apreciat că această criptomonedă ar trebui interzisă.

Tehnologia Blockchain utilizează criptografia pentru a crea un registru digital de date în care sunt incluse tranzacţiile utilizatorilor. Practic, este vorba despre un sistem prin care toate tranzacţiile sunt arhivate şi autentificate în mod public, fără să mai fie nevoie de un singur deţinător al informaţiei, după cum explică specialiştii în domeniu.

60 mil. dolari în bitcoin, furate în urma unui atac informatic

Hackerii au reuşit să fure 60 de milioane de dolari în Bitcoin după ce au trecut de măsurile de securitate ale uneia dintre cele mai cunoscute companii care oferă tehnologii pentru minarea monedelor virtuale.

NiceHash, o piaţă de Bitcoin care furnizează software-ul necesar minării celor interesaţi să-şi folosească resursele propriilor sisteme pentru a genera monede virtuale, a anunţat că a fost victima hackerilor.

Aceştia au furat 4.736,42 BTC care, la valoare actuală, reprezintă peste 60 de milioane de dolari.

Ca urmare a spargerii, cei de la NiceHash au oprit operaţiunile pentru cel puţin 24 de ore, până când vor descoperi cum s-a produs spargerea şi cât exact a fost furat.

Între timp, utilizatorilor care folosesc software-ul NiceHash pentru minare li se recomandă să-şi schimbe parolele.

Problemele de securitate ale monedelor virtuale de până acum s-au concentrat în jurul Ethereum şi au avut mai puţin de a face cu Bitcoin. Doar în ultimele 6 luni, două vulnerabilităţi ale portofelului virtual Parity au dus, în total, la pierderi de peste 180 de milioane de dolari.

La începutul acestui an, specialiştii de la Cisco au susţinut că tehnologia Blockchain reprezintă una dintre cele mai importante concepte care vor marca următorii patru ani.

Cum funcționează criptomonedele

Tehnologia Blockchain a început să fie însuşită de anumite instituţii bancare la nivel global. Astfel, în octombrie 2016, băncile Commonwealth Bank of Australia şi Wells Fargo & Co au anunţat utilizarea, în premieră, a tehnologiei Blockchain pentru reglarea unei operaţiuni de comerţ internaţional privind livrarea de bumbac din SUA către China, potrivit Reuters.

Pe de altă parte, Consiliul de Administraţie al Rezervei Federale a recunoscut potenţialul tehnologiei Blockchain, pentru a transforma modul în care participanţii de pe piaţă transferă, stochează şi menţin datele cu privire la activele digitale, iar guvernatorul instituţiei, Lael Brainard, afirma că "aceasta ar putea reprezenta cea mai semnificativă evoluţie din ultimii ani pentru sectorul bancar".

La începutul săptămânii, preşedintele Autorităţii de reglementare a pieţelor financiare din Franţa (AMF) a denunţat bitcoin ca fiind "o iluzie periculoasă" şi un instrument pentru infractori, pronunţându-se ferm împotriva criptomonedei.

"Este un mod de a achiziţiona bunuri ilicite, de a face evaziune fiscală, de a dezvolta şi plăti pentru infracţiuni cibernetice. Dacă este o monedă, este una foarte proastă", a afirmat Robert Ophele, preşedintele AMF, într-un interviu acordat Bloomberg la Tokyo.

Oficialul a explicat că nu este sigur că ar vrea să reglementeze bitcoin, deoarece nu are nicio legătură cu economia reală.

După organismele de reglementare din Elveţia şi SUA, a venit şi rândul ESMA să reclame un control mai stric asupra criptomonedelor. China a interzis pur şi simplu operaţiunile de tip ICO. Avertismentul ESMA vine într-un moment în care bitcoin, cea mai emblematică monedă virtuală, cunoaşte o evoluţie volatilă.