Creşterea a urcat volatilitatea din ultimele 10 zile a monedei virtuale la un nivel de peste 15 ori peste cel al cursului euro-dolar, cea mai tranzcţionată pereche de monede din lume, scrie News.ro.

Ascensiunea bitcoin a pus pe gânduri traderii tradiţionali şi a alimentat zvonurile referitoare la o posibilă bulă speculativă. De la directorii de pe Wall Street la managerii fondurilor de investiţii, observatorii analizează bitcoin, care s-a apreciat cu circa 45% în ultimele două săptămâni.

Prin comparaţie, indicele S&P 500 a avut nevoie de aproape patru ani pentru a înregistra o creştere similară.

Numărul conturilor de pe platforma Coinbase, una dintre cele mai mari platforme de tranzacţionare a bitcoin şi a monedei virtuale rivale ethereum, aproape s-a triplat în ultimul an, la 13 milioane, potrivit datelor Bespoke Investment Group.

Bitcoin a atins luni un nivel record intermediar de 9.747,49 dolari pe unitate.

Managerul de fonduri Mike Novogratz, care va lansa un fond de 500 de milioane de dolari pentru investiţii în monede virtuale, a estimat săptămâna trecută că bitcoin va încheia anul la 10.000 de dolari. O zi mai târziu, directorul pentru cercetări al Fundstrat, Thomas Lee, şi-a dublat preţul ţintă pentru bitcoin la 11.500 de dolari, pentru jumătatea anului 2018.

CME Group a anunţat recent că intenţionează să ofere contracte futures pentru bitcoin, care ar putea intra la tranzacţionare în decembrie.

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană, analiza săptămâna trecută dacă să ajute clienţii să facă plasamente în bitcoin prin intermediul contractelor futures propuse, potrivit unei persoane apropiate situaţiei.

Directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a fost unul dintre cei mai puternici critici ai bitcoin, afirmând că este vorba despre o fraudă, iar despre cumpărători că sunt ”proşti”.

Directorul financiar al băncii, Marianne Lake, a fost mai ponderată. Ea a spus că banca are o atitudine deschisă faţă de posibilele utilizări ale monedelor virtuale, atâta timp cât sunt reglementate corect.

Capitalizarea totală a monedelor virtuale este în prezent de 300 de miliarde de dolari, potrivit datelor Coinmarketcap.com.