Decizia de a paria impotriva euro ar fi fost luata in urma unei intalniri la nivel inalt intre fondurile de hedging, prin care reprezentantii acestora ar reusi sa aduca paritatea euro/dolar la 1/1, fata de 1/1,35 cat este in momentul de fata. Asta tinand cont de faptul ca in decembrie paritatea era de 1/1,51.

Surse citate de WSJ spun ca reuniunea ar fi avut loc la inceputul acestei luni in Manhattan, iar la ea ar fi participat mai multi investitori de calibru, care si-au afirmat convingerea ca euro va fi egal sau chiar mai slab cotat decat dolarul american. Euro a ajuns saptamana trecuta la minimul ultimelor noua luni, respectiv 1,34 dolari/euro.

De altfel, in urma cu cateva zile, George Soros scria intr-o analiza publicata de Financial Times ca daca tarile europene nu reusesc sa gaseasca o solutie, moneda unica ar putea ajunge intr-un mare impas. Astfel, chiar daca UE ofera un ajutor financiar suficient pentru a scoate Grecia din criza, Spania, Italia, Portugalia si Irlanda, tari din zona euro, ar fi in continuare intr-o pozitie delicata, pentru ca ar fi prea mult ca si ele sa fie ajutate in acelasi mod.

Lovitura data monedei europene pune presiuni suplimentare, dupa ce aceasta a trebuit sa faca fata celei mai mari crize financiare din istoria sa si in contextul situatiei dificile in care se afla Grecia.

Speculatorii imprumuta sume de 20 de ori mai mari decat pariaza efectiv, accentuand castigurile si pierderile, iar o mutare a euro catre nivelul de 1 dolar ar reprezenta o tranzactie de zile mari. Astfel, daca investitorii  vin cu 5 milioane de dolari pentru o tranzactie de 100 de milioane de dolari, atunci o diferenta de pret de 5% in directia favorabila lor le-ar dubla investitia.

Potrivit jurnalistilor americani, in 1992 a mai avut un atac asemanator, impotriva lirei sterline. Atunci, Soros si Jim Rogers au daramat lira, pariind impotriva monedei britanice.