"Solicitarea a venit din partea grupului elen OTE. Ne vom intalni, cel mai probabil, la finele saptamanii viitoare si vom discuta etapele calendarului de listare pe piata de capital a titlurilor detinute de stat la Romtelecom", a spus Vreme, potrivit Mediafax.

La finele lunii mai, Ministerul Comunicatiilor a anuntat ca OTE nu poate inainta, in prezent, o oferta pentru actiunile statului la Romtelecom din cauza dificultatilor economice din Grecia, dar ca ar putea sa isi reconsidere pozitia daca circumstantele se schimba. Mai mult, Valerian Vreme a propus fuziunea companiei nationale de telefonie fixa cu operatorul Cosmote Romania.

"OTE precizeaza ca in prezent nu poate inainta o oferta pentru actiunile Romtelecom din motive ce tin de continuarea crizei economice din regiune si din Grecia si de actuala strategie financiara a OTE de a reduce expunerea sa la datorii. Totusi, daca circumstantele se schimba OTE ar putea sa-si reconsidere pozitia", se arata in comunicatul Ministerului Comunicatiilor dat publicitatii la 30 mai.

Ce contine scrisoare trimisa de OTE

In scrisoarea inaintata Ministerului Comunicatiilor, OTE a mentionat ca, daca Guvernul Romaniei doreste sa-si monetizeze actiunile partial sau integral prin listare la bursa, va transmite instructiunile potrivite managementului Romtelecom pentru a asista ministerul in acest proces,

Ministrul Comunicatiilor a declarat, in 6 iunie, ca Ministerul Comunicatiilor a agreat propunerea OTE de fuziune a Romtelecom cu operatorul de telefonie mobila Cosmote Romania si ca vrea sa listeze pe piata de capital titlurile detinute de stat la viitoarea entitate, operatiune care ar putea avea loc peste 12 luni.

Vreme a anuntat, in noiembrie 2010, ca statul doreste sa vanda pachetul de actiuni pe care il detine la Romtelecom, reprezentand 45,99% din capitalul social, si a cerut companiei elene OTE sa vina cu o oferta de pret pana la finele anului. Ulterior, termenul a fost decalat cu trei luni, iar in martie a fost amant pana la finele lunii mai.  In noiembrie 2010, ministrul Comunicatiilor a afirmat ca evalueaza pachetul detinut de stat la Romtelecom la circa un miliard de euro.
 
Romtelecom incheie primul trimestru pe pierdere
 
OTE detine 54,01% din capitalul social al Romtelecom. La randul ei, OTE este controlata de Deutsche Telekom, care detine o participatie de 30% si asigura managementul operatorului elen.
 
OTE a devenit actionar la Romtelecom in 1998, cand a preluat 35% capitalul social al companiei si a primit dreptul de uzufruct pentru inca 16% din actiuni pentru 675 milioane de dolari. Grupul elen a devenit actionar majoritar la operatorul roman in 2003, sporindu-si participatia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.