Grecii nu mai au bani sa cumpere Romtelecom. Compania va fuziona cu Cosmote
Grupul elen OTE nu doreste sa cumpere pachetul de actiuni detinut de statul roman la Romtelecom, momentul fiind considerat inoportun, potrivit ministrului Comunicatiilor, Valerian Vreme. In schimb, grecii vor demara fuziunea Romtelecom cu Cosmote.
"Grupul OTE precizeaza ca in prezent nu poate inainta o oferta pentru actiunile Romtelecom, din motive ce tin de continuarea crizei economice din regiune si din Grecia si de actuala strategie financiara a companiei OTE de a reduce expunerea sa la datorii", se arata in comunicatul trimis de Ministerul Comunicatiilor, care contine informatii din scrisoare de intentie trimisa de OTE statului roman. Oficialii greci spun ca, in cazul in care circumstantele se schimba, si-ar putea reconsidera pozitia.
La ei acasa, grecii sunt tot mai aproape de nemti. Si asta pentru ca statul vrea sa vanda si restul participatiei de 30% detinute la OTE celor de la Deutsche Telekom pentru a face rost de bani, in conditiile in care Grecia se afunda tot mai mult in datorii si este nevoita sa apeleze la surse de finantare externe pentru a sustine economia interna si pentru a se salva de la faliment.
Chiar si asa, recent, analistii citati de Financial Times comentau faptul ca Deutsche Telekom este 'putin mai ezitanta' in privinta majorarii participatiei de 30% detinuta la operatorul elen OTE tocmai din cauza situatiei interne. La finele acestei luni, oficiali ai
Deutsche Telekom se vor deplasa in Grecia pentru a discuta situatia companiei.
Romtelecom va fuziona cu Cosmote. Care sunt urmarile?
De asemenea, reprezentantii OTE considera ca "viitorul companiilor telecom este dictat de dezvoltarea tehnologiei si de evolutia nevoilor si cererilor consumatorilor. In acest context, propun demararea imediata a operatiunilor de fuzionare a celor doua companii din Romania: Romtelecom si Cosmote", se mai arata in scrisoarea trimisa de OTE trimisa vineri, 27 mai.
Grupul OTE mentioneaza ca, daca Guvernul Romaniei doreste sa-si monetizeze actiunile partial sau integral prin listare la bursa, va transmite instructiunile potrivite managementului Romtelecom pentru a asista ministerul in acest proces, conform prevederilor din Acordul Actionarilor.
Recent, Vreme spunea ca Romtelecom si Cosmote Romania ar putea fuziona inainte de inceperea procesului de listare a actiunilor primului operator telecom, proces in urma carui cota statului roman in actionariatul Romtelecom se va diminua.
"Romtelecom detine 30% din capitalul social al Cosmote Romania. Ministerul Comunicatiilor a propus grupului OTE (care controleaza ambii operatori, n.r.) fuziunea celor doua companii inainte de listarea actiunilor Romtelecom, situatie in care cota statului roman, care acum detine 45,99% din capital, se va diminua. Asteptam pozitia OTE cu privire la aceasta propunere", a spus Vreme.
O varianta vehiculata ar fi ca RCS&RDS sa cumpere un pachet din actiunile Romtelecom, iar surse apropiate situatiei au declarat pentru incont.ro ca acest lucru poate fi luat in calcul pentru ca este vorba despre o privatizare la vedere, pe bursa. Insa, totul depinde si de clauzele de privatizare ale companiei, care prevad faptul ca o companie concurenta Romtelecom poate prelua un pachet de actiuni, doar cu cu acordul OTE si nu mai mult de 7,5%.
Intrebat daca RCS&RDS ar putea cumpara un pachet de actiuni al Romtelecom de pe bursa, ministrul Comunicatiilor a spus ca "totul este posibil".
Un raspuns intarziat
In urma cu 12 zile, ministrul Vreme a afirmat, dupa o intalnire cu reprezentantii OTE, ca grupul va inainta, pana la 27 mai, o propunere concreta privind pachetul de actiuni detinut de statul roman la Romtelecom.
"Poate fi o propunere de cumparare, de colaborare, de fuziune (cu operatorul de telefonie mobila Cosmote - n.r.) sau listare a actiunilor detinute de statul roman la Romtelecom pe piata de capital", a spus ministrul.
Presedintele si directorul general al OTE, Michael Tsamaz, arata atunci, intr-o declaratie de presa transmisa de Romtelecom, ca grupul elen va pregati "o propunere scrisa privind viitorul investitiilor in Romania".
Vreme a anuntat, in noiembrie 2010, ca statul doreste sa vanda pachetul de actiuni pe care il detine la Romtelecom, reprezentand 45,99% din capitalul social, si a cerut companiei elene OTE sa vina cu o oferta de pret pana la finele anului.
Ulterior, termenul a fost decalat cu trei luni, iar in martie a fost amant pana la finele lunii mai.
In noiembrie 2010, ministrul Comunicatiilor a afirmat ca evalueaza pachetul detinut de stat la Romtelecom la circa un miliard de euro.
Romtelecom incheie primul trimestru pe pierdere
OTE detine 54,01% din capitalul social al Romtelecom. La randul ei, OTE este controlata de Deutsche Telekom, care detine o participatie de 30% si asigura managementul operatorului elen.
OTE a devenit actionar la Romtelecom in 1998, cand a preluat 35% capitalul social al companiei si a primit dreptul de uzufruct pentru inca 16% din actiuni pentru 675 milioane de dolari. Grupul elen a devenit actionar majoritar la operatorul roman in 2003, sporindu-si participatia la 54,01% din capital, contra sumei de 273 milioane de dolari.
Romtelecom este actionar la Cosmote Romania, al treilea operator local de telefonie mobila, cu o participatie de 30%, si la NextGen Communications, o companie care activeaza pe piata telecom din 2008, unde detine toate actiunile.
Veniturile Romtelecom au scazut in primul trimestru cu 10,9%, la 166,3 milioane euro, iar profitul EBITDA s-a redus cu 62,6%, la 22,2 milioane euro.
Principalii concurenti ai Romtelecom sunt RCS&RDS si UPC Romania.
Pe acelasi subiect: