Royal Bank of Scotland, BNP Paribas si Societe Generale se numara printre cele peste 500 de banci care au imprumutat 489 de miliarde de euro pe trei ani de la BCE in decembrie, scrie Mediafax.

Imprumuturile au in prezent o dobanda de 1%, mai putin de un sfert din randamentul mediu de 4,3% al obligatiunilor negarantate, dar cu prioritate la plata din ultimul an, potrivit analistilor Commerzbank.

Intrucat programul de imprumuturi ar putea atinge un nivel record de 1.200 de miliarde de euro dupa o a doua licitatie de fonduri in februarie, economiile pentru banci s-ar putea situa la 120 de miliarde de euro si ar sustine cu circa 10% profiturile bancilor din Spania si Italia pentru anul acesta, estimeaza Morgan Stanley

"Bancile pot imprumuta la numai 1% si sa dea banii mai departe cu dobanda mult mai mare. E destul de bine", a afirmat Arnd Schaefer, economist la banca germana WestLB

BCE inunda sistemul financiar cu fonduri ieftine pentru a evita o criza a creditelor, dupa ce piata obligatiunilor negarantate s-a blocat anul trecut, iar finantarea de pe pietele monetare americane a devenit indisponibila.

Orice banca din zona euro poate imprumuta orice suma doreste, atata timp cat garanteaza cu active eligibile.

Bancile care imprumuta pe trei de la BCE nu sunt nevoite sa limiteze bonusurile. 

Bancile ar putea imprumuta inca 680 de miliarde de euro la a doua licitatie de fonduri pe trei ani, programata pe 29 februarie, potrivit unui sondaj in randul analistilor realizat de Goldman Sachs.

Imprumuturuile acordate prin programul de refinantare pe termen lung (LTRO) ar atinge astfel aproape 1.200 de miliarde de euro, depasind varful de 1.200 de miliarde de dolari al creditarii bancilor americane de catre Rezerva Federala, atins dupa prabusirea Lehman Brothers. 

Grupuri financiare precum Morgan Stanley, JPMorgan Chase si Goldman Sachs au castigat aproximativ 13 miliarde de dolari luand bani ieftin de la Rezerva Federala si imprumutandu-i mai departe. 

Bancile din zona euro trebuie sa refinanteze datorii de peste 600 de miliarde de euro in acest an, potrivit unui raport din decembrie al Bancii Angliei.