Bancile adopta strategii de urgenta. Societe Generale reduce bonusurile si renunta la dividende
Societe Generale, a doua mare banca franceza, va reduce bonusurile acordate angajatilor si vrea sa renunte la acordarea de dividende pentru acest an, pentru a se alinia noilor reglementari fara o majorare de capital sau sprijin guvernamental, transmite Reuters.
Societe Generale (SocGen) a devenit astfel prima banca franceza care renunta la plata dividendelor dupa inasprirea reglementarilor bancare privind capitalul, reiterand marti, odata cu raportul financiar pentru trimestrul al treilea, ca va acoperi pe cont propriu deficitul de capital fata de noile rezerve minime estimat la circa 2,1 miliarde euro, fara a apela la investitori privati sau la stat.
Totodata, banca a anuntat ca eliminat din portofoliu active toxice de 10 miliarde euro, pentru a reduce gradul de risc al expunerii.
"Prioritatile SocGen vizeaza consolidarea capitalului. Vrem sa ne aliniem acestor obiective de capital cat mai repede posibil", a declarat intr-o conferinta directorul general al grupului, Frederic Oudea, adaugand ca bonusurile platite angajatilor diviziei de corporate si investment banking vor fi reduse semnificativ.
Profitul net al bancii a scazut in trimestrul al treilea cu 31% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 622 milioane euro, din cauza rezultatelor slabe ale diviziei de investment banking. Media estimarilor analistilor intervievati de Reuters indica un profit de 858 milioane euro.
Actiunile SocGen au crescut insa marti dimineata la Paris cu 7,2%, in timp ce indicele sectorului bancar este in urcare cu numai 2%. Capitalizarea SocGen a scazut cu 60% in ultimele sase luni, din cauza temerilor privind expunerea pe datoria de stat a Greciei si a celorlalte state de la "periferia" zonei euro.
"La aceste niveluri ale valorii de piata, nu cred ca principala grija a bancii ar trebui sa fie profitul, ci eforturile de consolidare a portofoliului si de reducere a riscului", a comentat un analist londonez.
SocGen isi reduce datoriile si vinde active din portofoliul bancii de investitii, in mod normal un motor de profit, afectat insa in ultimele luni de turbulentele de pe pietele financiare, provocate de criza datoriilor de stat din Grecia si din zona euro. Profitul diviziei a scazut in trimestrul al treilea cu 83,5%, la 77 milioane euro, activele de tip fixed income, precum obligatiunile, fiind cel mai afectate.
Directorul diviziei de investitii, Michel Peretie, a declarat ca banca urmeaza sa efectueze reduceri puternice ale costurilor la aceste operatiuni, de 5-10% anul viitor.
Asemenea BNP Paribas, cea mai mare banca europeana, SocGen a anuntat vanzari masive de active pentru reducerea gradului de indatorare si recastigarea increderii investitorilor.
In trimestrul al treilea, banca a vandut active toxice de 10 miliarde euro, inregistrand o pierdere de 121 milioane euro inainte de taxe in urma acestei masuri.
Portofoliul de active toxice al SocGen a scazut astfel la 18,6 miliarde euro la finele lunii octombrie.
Pe de alta parte, divizia de servicii bancare retail a grupului a avut performante solide, inregistrand o crestere de 15% a profitului.
Banca a depreciat in trimestrul al treilea valoarea expunerii pe Grecia cu 60%, in linie cu decizia similara luata de BNP Paribas.
In perioada septembrie-octombrie, detinerile de obligatiuni de stat din zona euro ale bancii au scazut la 3,43 miliarde euro, de la 3,65 miliarde euro. Expunerea pe datoria de stat a Italiei a crescut usor, de la 1,55 miliarde euro la 1,57 miliarde euro. Venitul net bancar al grupului a crescut cu 3,2% in perioada analizata, la 6,5 miliarde euro, iar provizioanele constituite de banca au urcat cu 29,8%, de la 918 milioane euro la 1,2 miliarde euro.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: