Veniturile Orange scad cu 5,6% in primul semestru. Compania pierde clienti pe segmentul de broadband
Veniturile Orange Romania au scazut cu 5,6% in primul semestru, la 457 milioane de euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar numarul de clienti a continuat sa scada, arata raportul France Telecom.
In primele sase luni din 2010, Orange Romania a inregistrat venituri de 484 de milioane de euro.
Cel mai mare operator de pe piata locala, in functie de numarul de clienti, pierde teren in fata competitorilor pe zi ce trece. Astfel, numarul clientilor s-a redus de la inceputul lui 2011 cu peste 350.000 (3,3%), la 10,112 milioane.
Nici pe segmentul de internet de mare viteza, Orange nu sta mai bine. Numarul utilizatorilor serviciilor de broadband a coborat de la 3,155 milioane la 3,101 milioane, dupa primele sase luni din an. "Ne pregatim pentru iesirea din criza prin investitii masive in extinderea acoperirii 2G si 3G. Ne vom concentra eforturile sa descoperim noi modalitati de crestere si sa ne adaptam oferta in functie de profilul si cerintele consumatorilor", a declarat Jean-Francois Fallacher, CEO Orange Romania.
Daca analizam rezultatele trimestrului doi din 2011, grupul a inregistrat pe piata autohtona venituri de 235 de milioane de euro, in scadere cu 4,9% fata de acelasi interval din 2010. Chiar si asa, trendul de scadere s-a atenuat fata de declinul de 6,3% din primele trei luni ale acestui an, se arata in raportul financiar France Telecom, proprietarul Orange.
Venituri in crestere, Romania face exceptie
Grupul a inregistrat o crestere a veniturilor de 0,8% in Europa. Raportul mai arata ca afacerile din Romania au avut o contributie negativa de 33 milioane euro la profitul EBITDA al grupului pe pietele din segmentul "Rest of World", care cuprinde tari din Africa, Orientul Mijlociu si Europa.
Acest indicator a scazut cu 185 milioane euro, respectiv 9,7%, fata de nivelul din prima jumatate a anului trecut, la 1,47 miliarde euro.
Orange vrea sa renunte la afacerile din cateva tari
Grupul a anuntat ca analizeaza o posibila vanzare a diviziei din Elvetia si ca isi "evalueaza optiunile in Austria si Portugalia". France Telecom detine 20% din compania portugheza Sonaecom si 35% din operatorul austriac One.
In mai, Bloomberg titra faptul ca directorul general al companiei, Stephane Richard, analizeaza viitorul operatiunilor din tari precum Austria, Belgia si Romania. La scurt timp a venit si raspunsul oficial al reprezentantilor companiei. Intr-un comunicat de presa, se mentiona faptul ca "evaluarea strategica a portofoliului detinut de catre grup nu este o operatiune noua si a mai fost mentionata de catre Stephane Richard, CEO France Telecom – Orange, in luna februarie, la prezentarea rezultatelor financiare pe 2010. Acesta a declarat ca grupul va face o analiza a portofoliului activelor pentru a-si optimiza performanta operationala si a aduce un plus de valoare in fiecare tara. Conducerea grupului are responsabilitatea de a face astfel de evaluari periodic, dar nu la intervale clar stabilite".
Mai mult, la o intalnirea recenta cu presa, Thierry Millet, directorul general al Orange Romania spune ca operatorul are alocat un buget de peste 110 milioane de euro pentru 2011, insa a recunoscut faptul ca volumul investitiilor poate fi afectat de anumiti factori externi precum "mentinerea dezechilibrului pietei".
Cum au evoluat afacerile competitorilor
Vodafone Romania, numarul doi pe piata telecom, in functie de numarul utilizatorilor, a inregistrat o scadere de 6,3% a veniturilor din servicii in primul trimestru al anului fiscal 2011-2012, respectiv perioada aprilie-iunie, raportat la acelasi interval al anului trecut. In aceeasi perioada, numarul clientilor companiei a coborat la 8,93 milioane.
Veniturile Cosmote Romania, al treilea operator de pe plan local, au scazut in primul trimestru cu 6,5%, la 107,3 milioane euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut, din cauza conditiilor economice dificile si a ofertelor "foarte agresive" de pe segmentul prepaid, a anuntat grupul elen OTE.
Citeste si
Cele mai "fierbinti" companii la ora actuala. Business-urile de care sunt interesati investitorii