"Cred ca nu gresesc daca reiau o idee a guvernatorului dintr-o conferinta de la Universitatea din Brasov, care spunea aproape deschis ca bancile au in perioada urmatoare o responsabilitate imensa si anume ca reorganizarea trebuie sa inceapa de la restructurarea personalului, dar nu inseamna ceea ce se intelege la noi prin restructurare. Cand guvernatorul s-a referit la restructurarea personalului nu s-a gandit la disponibilizarea personalului din banci, ci a avut in vedere nevoia unei reorganizari si a unei restructurari a personalului bancar intr-un sens foarte real, ca s-a terminat perioada aceea de boom din 2004-2008, foarte scurta pentru Romania, cand in tara se trimiteau cam 20 de miliarde de euro pe an si bancile aveau foarte multi bani si nevoie de vanzatori de credite", a declarat marti Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR, la un seminar pe tema creditarii, citat de Mediafax.

El apreciaza ca bancile ar trebui sa devina partenerii companiilor carora le dau credite, sa-si intareasca compartimentele de analiza si cele de analiza de risc in primul rand si sa inteleaga foarte bine problemele companiilor.

"Eu o sa spun in continuare o idee mai veche care a deranjat bancile. Cand spuneam ca bancile ar trebui sa scoata mai multi bani din buzunare si sa plateasca un personal specializat plecand de la psihologi, filosofi, sociologi, oameni care sa vina in grupurile de analiza ale bancilor si sa asigure momentul de relansare a creditarii", a mentionat Vasilescu.

Oficialul considera ca bancile sunt foarte reticente sa colaboreze cu Institutul Bancar din Romania, care asigura specializarea personalului bancar.

"Cu foarte multa dificultate acest institut bancar reuseste sa coopereze bine cu bancile si cu foarte multa greutate reuseste sa scoata ceva bani de la banci pentru dezvoltarea institutului si organizarea cursurilor, care sunt foarte bine pregatite, cu oameni de specialitate, foarte multi vin din Europa si predau la acest institut bancar. Ei bine, acest program se deruleaza foarte greu, as spune din cauza reticentei bancilor", concluzioneaza Vasilescu.

“Populatia are dreptul moral la credite, dar <<miresele frumoase s-au maritat>>”

Populatia are dreptul moral sa acceseze credite bancare, dar foarte putine persoane indeplinesc in prezent conditiile de eligibilitate, dupa ce "miresele frumoase s-au maritat", a declarat marti Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

"Banca Nationala in niciun caz nu isi ridica mainile, cum se spune, de pe creditarea persoanelor fizice. Este important ca acest sistem de creditare a persoanelor fizice sa functioneze in continuare. Populatia are dreptul la credite, dar din pacate acesta este numai un drept moral pentru ca, material, lucrurile sunt mai complicate, in sensul ca, asa cum se spune, «miresele frumoase s-au cam maritat»", a afirmat Vasilescu la un seminar pe tema garantarii si contragarantarii creditelor dupa Basel III.

El a aratat ca 3,5 milioane de persoane care aveau dreptul la credite si-au exercitat acest drept si au luat imprumuturi, iar acum bancile privesc "in toate partile" cautand persoane care devin eligibile.

"Din pacate aici este o problema foarte complicata pentru ca foarte putini reprezentanti ai populatiei mai indeplinesc conditiile in ziua de astazi ca sa vina la creditul unei banci. Pentru noi este limpede ca in etapa imediat urmatoare creditarea populatiei nu poate fi decat in pasul 2. Adica creditul pleaca de la banca la intreprindere, la companie, compania face productie, face locuri de munca mai multe si in felul acesta ajunge ceva din creditul acesta si la populatie prin salarii mai bune, prin locuri de munca si prin alte conditii materiale", a spus Vasilescu.

El apreciaza ca are loc "o tatonare", pentru ca economia reala asteapta relansarea pe baza creditarii, iar bancile asteapta sa relanseze creditarea dupa ce se relanseaza economia.

"Daca aceasta mentalitate va continua vom astepta mult si bine pentru a incepe creditarea in Romania. Cred ca bancile au un rol foarte important in schimbarea mentalitatii la relansarea creditarii", a conchis Vasilescu.