"Desi in Europa exista tendinta de a creste ponderea finantarilor in real estate din surse non-bancare, cum ar fi de exemplu emisiunea de actiuni sau obligatiuni corporative, Romania este inca extrem de dependenta de creditele bancare din cauza unei slabe dezvoltari a pietei de capital. Din acest motiv, fondurile de investitii ce detin proprietati in Romania si care in general apeleaza la atragerea de resurse de pe piata de capital, din pacate fac acest lucru pe alte burse si nu la Bucuresti (vezi NEPI, Immofinanz etc.)", a declarat intr-un comunicat Marius Grigorica, senior business analyst DTZ Echinox, potrivit Mediafax.

Astfel, deficitul net de finantare in Europa s-a diminuat in ultimele 6 luni cu 42%, de la 86 miliarde de dolari la 50 miliarde de dolari, ca urmare a reducerii gradului de indatorare si a finantarilor din surse non-bancare.

Comparativ cu anul trecut se remarca o reducere a gradului de indatorare pe majoritatea pietelor importante din Europa, situatie care contribuie la relaxarea creditelor de refinantare.

Daca pe termen scurt disponibilitatile de creditare sunt limitate intrucat atragerile de capital ale fondurilor se realizeaza mai lent, pe termen mediu autorii studiului anticipeaza o evolutie semnificativa si o crestere constanta a cotei de piata a surselor de finantare non-bancare.

"Estimam ca fondurile de investitii si asiguratorii vor furniza in piata 181 miliarde de dolari, valoare care va fi disponibila pentru noi creditari in intreaga Europa, in perioada 2013-2015. Acest fapt va determina o crestere a ponderii lor in totalul datoriilor restante in Europa de la 2 la 7. Preconizam ca Marea Britanie va fi lider, cu o crestere a cotei de piata a sectorului non-bancar de la 7% in prezent, la 15%", se mentioneaza in comunicat.