Statul a dat bancilor business de 3,6 miliarde de euro prin „Prima casa“

Programul lansat in iunie 2009 este pe cale de epuizare, mai fiind disponibile 160 milioane de euro pentru imprumuturi. Bancile au dat 92.000 de credite „Prima casa“ dintr-un portofoliu total de 160.000 de imprumuturi pentru achizitia de locuinte, scrie Ziarul Financiar in editia electronica.

„Prima casa“, programul prin care s-au vandut 92.000 de credite ipotecare cu garantia statului, a adus bancilor un business de 3,6 miliarde de euro in ultimii patru ani, jumatate din aceasta suma fiind riscul asumat de stat, potrivit datelor Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, institutia care gestioneaza garantiile acordate de Guvern. Creditul ipotecar cu garantia statului a fost singurul canal prin care bancile – controlate in proportie de 90% de straini -  au finantat economia in perioada de criza, tendinta fiind mai degraba de reducere a expunerilor in contextul in care finantarea ieftina venita din afara tarii in perioada de boom economic s-a oprit brusc, noteaza Zf.ro.

Cele mai bune credite ipotecare in lei

Majoritatea bancilor incearca sa reorienteze clientii dornici sa-si cumpere o casa catre creditele in lei, in conditiile in care liniile de finantare in euro de la bancile mama s-au subtiat, iar normele de creditare descurajeaza asumarea riscului valutar, potrivit Capital.ro. Chiar daca raman mai scumpe decat cele in euro, imprumuturile in lei au conditii de dobanda mai bune decat anul trecut. Capital a analizat in detaliu oferta bancilor, incercand sa afle care sunt cele mai bune ipotecare pe 25 de ani, pe care le poate lua o familie cu venituri de 4.800 lei pentru achizitia unui apartament cu trei camere in Capitala, in valoare de 60.000 de euro (echivalent lei).

Pentru un astfel de apartament, creditele in lei pot fi luate si cu avans de doar 15%, insa exista banci care solicita peste 30%. Dobanda anuala efectiva (DAE) variaza de la sub 6,5%, la peste 16%. Difera mult si conditiile de asigurare, existand institutii care solicita incheierea politelor de catre clienti, dar si unele care le ofera gratuit. Ponderand notele acordate fiecarui subcriteriu din oferte, dupa importanta, analiza Capital a desemnat Millennium, Garanti, BRD, ING, Banca Transilvania si CEC ca avand cele mai bune credite ipotecare in lei din piata.

Dezvoltatorii, despre greseli in eCommerce: „Gandeste mai departe de magazinul in sine, IT-ul este doar varful iceberg-ului”

Daca ai 100.000 de euro buget, pentru inceput investeste doar o zecime din suma in platforma de eCommerce a viitorului tau business online. Restul banilor foloseste-i pentru marketing, parteneriate, logistica, planuri cu furnizorii. De asemenea, angajeaza un om specialist pe eCommerce si asculta-i sfaturile - se pot dovedi extrem de utile. Acestea sunt doar doua dintre sfaturile oferite de Innobyte, companie romaneasca cu sase ani experienta in constructia de magazine online, pentru antreprenori, relateaza Wall-Street.ro. Innobyte, de exemplu, este o companie 100% romaneasca, condusa de trei tineri. Doi dintre ei, Catalin Somfalean si Florin Stavici, au oferit Wall-Street.ro informatii despre ce inseamna sa construiesti un magazin online care sa si vanda, cat costa constructia unei astfel de platforme, ce gresesc antreprenorii romani si cum poti folosi Magento eficient.

Cine a avut cel mai mult de castigat din tranzactia anului in online

Dupa ce Tumblr a fost vanduta catre Yahoo!, toata lumea din companie a avut de castigat, potrivit Australia news. Primi zece membri din staff vor primi cate 6,2 milioane de dolari fiecare, iar restul de 168 de angajati vor avea de impartit 66 milioane de dolari, informeaza Incont.ro. Yahoo! a achizitionat Tumblr pentru 1,1 miliarde de dolari, dar nu doar fondatorul platformei de blogging a fost cel care s-a imbogatit peste noapte. Alaturi de David Karp, in varsta de 26 de ani, si alti membri ai staff-ului au avut de castigat.
 
Karp, care detine 25% din companie, va primi o suma estimata la 209 milioane de dolari, plus actiuni in Yahoo!. Tanarul, care are deja o avere de 200 de milioane de dolari, nu are planuri prea mari cu banii castigati. Deocamdata, vrea doar sa-si renoveze apartamentul de numai 1,6 milioane de dolari din Brooklyn, pe care il imparte impreuna cu prietena sa.

Moldomin, al doilea zacamant de cupru din tara, a ajuns santier de fier vechi

Cum ne-am batut joc de o resursa extrem de cautata in lume - e o poveste cu spioni, escroci internationali, masoni corupti si politicieni necinstiti. E momentul sa mergem la Moldomin, Moldova Noua, al doilea zacamant cuprifer din Romania, arata o ancheta „Romania, te iubesc”, difuzata, duminica, la Pro TV. Moldova Noua, un orasel construit pentru un zacamant, la tarmul Dunarii. Pana acum cativa ani aici era fabrica de decantatie si flotatia, aici era adus concentratul de cupru si primea o prelucrare primara. Acum, aici e un santier de deconstructie, noteaza Stirileprotv.ro.

Istoria a fost cruda si cu exploatarea de la Moldova Noua. Cu cheltuieli neacoperite, Moldomin a intrat intr-o perioada de restructurare in 2006. In 2007, salvarea parea a veni de la doi bancheri - Horia Pitulea si Horia Schiopu Simu, aceiasi "bancheri ai cuprului". Un consortiu condus de acestia, Energo-mineral, Cuprom si Ipronef, s-a asociat cu statul roman pentru a exploata zacamantul de la Moldova Noua. Intr-o conjunctura nefavorabila pentru pretul mondial al cuprului, intelegerea a picat si exploatarea a fost abandonata.

Oamenii sapa ca niste ocnasi pentru bucata pe care o vor vinde cu 60-70 de bani kilogramul. Dar mai gasesc fier si asta le da sperante sa vina si maine, si poimaine, cat o mai fi ceva de scos din pamant. Dau la tarnacop sau la baros. Sunt tematori si in acelasi timp amenintatori la aparitia unor straini, dar isi vad de treaba. 30% din rezerva de cupru exploatabil al Romaniei se afla la Moldova Noua, pana in 2008 aici forfoteau mii de oameni.

 
Apple, acuzata de manipularea preturilor la e-book-uri
 
Gigantul IT trebuie sa isi dovedeasca nevinovatia in fata acuzatiilor aduse de guvernul din SUA, potrivit carora ar fi incercat sa manipuleze preturile e-book-urilor, scrie BBC. Investigatorii acuza producatorul ipad-ului ca a lucrat mana in mana cu editorii, in 2009, intr-un efort de a se face mai vizibil pe piata de e-book-uri, dominata atunci de Amazon. Procesul, care se va desfasura fara jurati si va avea loc la New York, incepe astazi. Au fost folosite inclusiv citate din cartea biografica oficiala a lui Steve Jobs, ca dovezi in proces. Departamentul de Justitie afirma ca Apple a permis editorilor sa stabileasca pretul cartilor electronice, in locul retailerilor, lucru care care i-ar fi adus producatorului un procent din vanzari. Cinci dintre editurile citate in proces ca sustinatori ai Apple au ajuns deja la o intelegere cu procuratura, acceptand sa renunte la contracte.

Dronele ar putea pava drumul catre autostrazile viitorului
 
Daca pana acum sa te abati de la drum insemna sa mergi pe carari nebatatorite cu ajutorul unei masini de teren, doua start-up-uri au dus ideea mai departe, in incercarea de a crea ceva revolutionar, potrivit CNN. In ultimele 18 luni, doua companii din Silicon Valley, Matternet si Aria, au lucrat la realizarea unei retele de drone automatizate (vehicule de transport spatiale), care sa conecteze zonele rurale si subdezvoltate, care nu au acces la autostrazi sau la drumurile principale existente. Desi tehnologia poate parea de domeniul SF, primul astfel de vehicul a fost deja testat. “Vrem sa facem un salt in ceea ce priveste infrastructura si sa folosim aceste masinarii aeriene fara pilot, ca sa ii ajutam pe oamenii care altfel ar trai izolati”, spune Andreas Raptopoulos, fondator si CEO al firmei Matternet. Proiectul presupune si construirea unor statii la sol, care sa permita dronelor sa isi reincarce bateriile la fiecare cativa kilometri.

Candva o anonima in Coreea de Nord, astazi o celebritate in Coreea de Sud. Povestea tinerei lupta sa devina cea mai buna femeie boxeur din lume

 
Choi Hyum Mi, in varsta de 22 de ani, cunoscuta si ca “pugilista dezertoare”, a fost aleasa in luna februarie, pentru a sarbatori, impreuna cu alte 17 persoane, inceputul mandatului presedintei Coreei de Sud, Perk Geun Hye. Pentru Mi, acesta a reprezentat un moment important, dupa dezertarea sa din Coreea de Nord, in 2004, potrivit Bloomberg. La acea data, tatal sau, Choi Young, Choon, a renuntat la o afacere de succes in comert, o casa de 330 metri patrati in Phenian si la masina cu sofer, pentru a-i da lui Mi posibilitatea sa-si urmeze talentul. Astazi, tanara este cea mai buna pugilista din lume la categoria usoara, castigand in 2008 titlul Asociatiei Mondiale de Box si aparandu-l apoi in sapte meciuri. Intre timp, a absolvit facultatea si s-a casatorit cu un localnic. “Lupt ca sa castig. Voi fi cea mai buna femeie boxeur pe care a vazut-o vreodata lumea”, spune Mi. Determinarea de a invinge sistemul de care Mi da dovada se regaseste si in ceilalti 25.000 de refugiati in Coreea de Sud, care au fugit sa scape de foame si saracie. Dar, ca sa ajunga acolo, acestia urmeaza un traseu primejdios prin China, tara ce ii considera imigranti ilegali, si nu refugiati.