Autoritatile au evitat pana acum sa dea indicatii referitoare la suma din noul acord cu FMI, dupa ce initial incercasera sa lase impresia ca Romania nici nu mai are nevoie de incheierea vreunui nou acord.

"Cele mai recente calcule arata ca suma care va fi alocata Romaniei de FMI pentru noul acord este de 3,6 miliarde de euro. Banii vor fi accesati doar in caz de urgenta", au afirmat sursele citate de Mediafax.

Suma a fost avansata in cadrul discutiilor despre noul acord si a fost calculata pe baza parametrilor economici disponibili in prezent.

Ea poate fi modificata in urmatoarele luni, in functie de evolutia economiei si a nevoii de finantare a statului, au mentionat sursele.

Statul va plati insa institutiei financiare un comision de angajament de 0,3% pe an chiar daca banii nu vor fi folositi.

Autoritatile romane inclina catre un acord cu Fondul doar pe un an, motivul principal fiind ca in 2012 vor avea loc alegeri parlamentare. Durata exacta a acordului va fi stabilita dupa sedinta board-ului FMI de vineri, care va decide daca va elibera Romaniei urmatoarea transa, de aproximativ 900 de milioane de euro.

Presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au avut joi o intalnire in care au stabilit parametrii noului acord de finantare cu FMI si Comisia Europeana.

Basescu a reitereat miercuri ca Romania trebuie sa continue relatia cu FMI printr-un acord de tip precautionary (preventiv), pentru stabilitate financiara. Seful statului a spus ca eventuale fonduri vor fi atrase de la Uniunea Europeana, din sumele puse la dispozitia statelor din afara zonei euro.

O delegatie a FMI va veni la Bucuresti pe 25 ianuarie pentru evaluarea acordului in derulare si discutii cu autoritatile romane privind termenii unui nou aranjament.

Noul program cu FMI va include masuri de reforma care sa asigure revenirea economiei la potentialul sau, iar printre cele mai importante actiuni este ajustarea deficitului bugetar, astfel incat decalajul sa scada sub 3% din PIB.

Asigurarea stabilitatii sistemului financiar va fi o alta componenta prioritara in cadrul programului. Pe partea structurala, vor fi vizate domenii cheie unde reforma inca nu a fost incheiata, respectiv companiile de stat si eficienta cheltuielilor publice.

Nu in ultimul rand, FMI va dori sa se asigure ca toate obstacolele birocratice impotriva atragerii fondurilor europene vor fi depasite, iar statul va avea suficienti bani pentru a asigura partea de finantare necesara pentru atragerea fondurilor europene.

Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro, din care a primit pana acum transe in valoare totala de 15,2 miliarde de euro.