BCR, detinuta de austriecii de la Erste, ramane numarul unu in sistem din punctul de vedere al activelor detinute, cu 71,2 mld. lei (16,5 mld. euro), dar a trecut pe pierderi (327 mil. lei, respectiv 77 mil. euro) conform standardelor romanesti de contabilitate (RAS).

BRD, detinuta de grupul francez Société Générale, isi pastreaza pozitia de cea mai profitabila banca raportand pentru anul trecut un castig de 472 mil. lei (112 mil. euro), in conditiile in care intreg sistemul bancar a avut o pierdere de 430 mil. lei.

Numai jumatate din banci au raportat profit anul trecut, in timp ce restul se lupta cu pierderile. Aici conduce detasat Volksbank, cu un minus de 635 mil. lei (151 mil. euro).

Calitatea portofoliului de credite si clienti sustine rezultatele unei banci. BCR duce in spate istoria de dinainte de privatizare la care s-au adaugat schimbarile de strategie si de management care au urmat preluarii de catre austrieci. BRD isi valorifica la maximum reteaua pe care a construit-o rapid in anii de boom si profita de pe urma unui management mai bun.

Banca Transilvania, in dreptul careia scrie "capital privat romanesc", este numarul trei la active si isi pastreaza pozitia si la profit, cu un castig de 146 mil. lei. Raiffeisen, numarul cinci ca marime, este numarul doi la castig, cu 316 mil. lei.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.