"Firmele care actioneaza pe pietele de capital se confrunta cu dificultati in continua evolutie, precum conditii de finantare mai fragile, cresterea costurilor de credit, conditii regulatorii tot mai dificile si conditii operationale mai grele", se arata intr-un comunicat al Moody's.

Printre institutiile financiare afectate s-ar putea numara gigantii elvetieni UBS si Credit Suisse, dar si banca americana de investitii Morgan Stanley, cele trei grupuri riscand sa piarda pana la trei trepte din ratingul datoriilor pe termen lung, avertizeaza agentia.

Bank of America, cea mai mare banca americana dupa numarul de sucursale, si grupul japonez Nomura ar putea pierde cate un nivel.

Moody's a retrogradat luni sase tari din zona euro, inclusiv Italia, Spania si Portugalia, si a avertizat ca ar putea cobori ratingurile maxime triplu-A ale Frantei, Marii Britanii si Austriei.

Agentia rivala Standard & Poor's a retrogradat inca din luna ianuarie Franta si Austria de la AAA la AA+, coborand totodata ratingurile altor sapte state din zona euro si al Fondului European de Stabilitate Financiara.