Ratingul Spaniei a fost micsorat de la A3 la A1 iar cel al Italiei s-a redus de la A3 la A2. Pentru Portugalia, Moody`s a stabilit un nou rating pe datorie Ba3, de la Ba2 cel initial. In cazul celor trei tari, perspectivele sunt, in continuare, negative. Slovacia, Slovenia si Malta au fost la randul lor retrogradate de agentia de rating.

Perspectivele ratingurilor Frantei, Austriei si Marii Britanii au fost modificate la negative din cauza "mai multor presiuni specifice in privinta situatiei de credit, care ar accentua vulnerabilitatea acestor tari", scrie Reuters.

Decidentii politici au progresat dar nu credem ca au facut suficient pentru a asigura stabilitate pietelor. Pe termen lung, pentru cresterea ratingurilor, va fi nevoie de claritate si de performanta in cazul policitilor si al amprentei macroeconomice”, a declarat Alistair Wilson director de credite la Moody`s pentru Europa.

Decizia pune pentru prima data sub semnul intrebarii ratingul "AAA" al Marii Britanii. Agentia pune la indoiala capacitatea Uniunii Europene de a implementa reformele si de a angaja fondurile necesare pentru solutionarea crizei.

Austria a contestat avertismentul Moody's privind reducerea ratingului AAA fiind de parere ca agentia nu a acordat suficienta consideratie programului multianual al guvernului de la Viena cu privire la echilibrarea bugetului si reducerea datoriei suverane.

Moneda euro si lira sterlina s-au depreciat in raport cu dolarul in urma anuntului Moody's, insa bursele de valori nu au reactionat imediat, cel mai probabil pentru ca agentia anuntase din decembrie ca va urma sa revizuiasca ratingurile tarilor europene.

Fitch si S&P au scazut ratingurile bancilor spaniole

Agentia de evaluare financiara Fitch a scazut ratingurile celor mai mari patru banci spaniole, iar Standard & Poor's (S&P) a taiat calificativul acordat intregului sector bancar din Spania, pe fondul temerilor privind dificultatile de finantare si conditiile economice dificile.

Fitch si S&P au retrogradat in ianuarie Spania alaturi de mai multe tari din zona euro, in contextul crizei datoriilor de stat.

S&P a coborat cu o treapta ratingul intregului sistem bancar spaniol, avertizand ca anticipeaza o profitabilitate slaba pe termen mediu, din cauza conditiilor economice si financiare nefavorabile, transmite Reuters.

"Consideram ca increderea investitorilor ramane fragila si anticipam noi episoade de lipsa de lichiditate si volatilitate pe pietele financiare, pe termen mediu. In opinia noastra, sistemul bancar spaniol este vulnerabil la turbulentele de pe pietele de capital pentru ca se bazeaza intr-o anumita masura pe finantare straina", se arata intr-o analiza transmisa de S&P.

Fitch a retrogradat totodata bancile Santander, BBVA, Bankia si CaixaBank, cu perspectiva negativa, in principal ca urmare a coborarii ratingului Spaniei in ianuarie.