Datoriile Companiei Nationale a Huilei, cel mai mare datornic, au ajuns la 4,67 miliarde de lei, in crestere cu 13% fata de nivelul inregistrat la finele lunii decembrie. Pe locul doi in topul restantierilor la buget se situeaza Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA (compania care administreaza infrastructura feroviara), ale carei obligatii neplatite au ajuns la 2,15 miliarde de lei, in urcare cu 19% fata de nivelul inregistrat in decembrie, potrivit Mediafax.

Al treilea mare datornic este Electrificare CFR, ale carui restante la buget au avansat cu 12% de la inceputul anului, la 567 milioane de lei. Restantele CFR Marfa plaseaza compania pe pozitia a patra in topul marilor datornici, dupa ce sumele neplatite la bugetul statului s-au dublat fata de nivelul din decembrie si au ajuns la 548 milioane de lei.

Un avans mare al datoriilor a fost inregistrat si de Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), ale carei restante au urcat cu 71%, la 383 milioane de lei, si au pozitionat compania pe locul cinci in clasamentul restantierilor. Urmatoarele doua pozitii sunt ocupate de Telecomunicatii CFR si de UCM Resita, cu datorii de 234,8 milioane de lei si, respectiv, 175,7 milioane de lei.

Pe pozitia a opta se regaseste Societatea Comerciala Filiala de Intretinere si Servicii Energetice Electrica Serv, ale carei datorii au urcat cu 41%, la 168,3 milioane de lei. Ultimele doua pozitii sunt ocupate de compania European Food, nou intrata in clasament, cu datorii de 156,6 milioane de lei, si de CFR Calatori, revenita in clasamentul datornicilor cu obligatii neplatite de 145 milioane de lei.

Cine a iesit din clasament

Din clasamentul marilor datornici au iesit Galaxy Tobacco, ale carei datorii au scazut de la 919 milioane de lei la 63 milioane de lei, si Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare.

Valoarea totala a datoriilor, de 9,2 miliarde de lei, reprezinta restantele cumulate ale societatilor la cele patru componente principale ale bugetului general consolidat.

Opt din cele noua companii din top sunt monitorizate de FMI

Din cele 10 companii cu cele mai mari datorii la bugetul general consolidat, opt dintre ele sunt monitorizate in acordul cu FMI. Cele opt companii sunt Compania Nationala a Huilei, Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA, Electrificare CFR, CFR Marfa, SNLO, Telecomunicatii CFR, Electrica Serv si CFR Calatori.

Datoriile celor 18 companii monitorizate in acordul cu FMI se ridicau la 9,07 miliarde de lei la finele lunii iunie.

Citeste si

Majorarea pensiilor si angajarile, blocate pana in 2014. Tichetele de masa si primele din sistemul public, sistate  

Finantarea invatamantului cu minimum 6% din PIB, amanata pana in 2014