Potrivit raportului, peste 500.000 de persoane care s-au indatorat atat la banci, cat si la IFN, reprezinta cea mai riscanta categorie. La finele lunii iulie, datoriile pe care le aveau aceste persoane insumau 13,8 miliarde lei.

"Aceste persoane au in general trei credite (doua la banci si unul la IFN) si prezinta o rata a neperformantei de 13,4% (iunie 2010), similara pe cele doua categorii de creditori", arata raportul BNR, citat de Mediafax.

Cele mai numeroase credite neperformante sunt cele de valoare mica, respectiv sub 5.000 de lei.

Dupa rata creditelor neperformante, aceste imprumuturi se situeaza pe o clasa de risc moderata (imediat dupa creditele de valori foarte mari). In consecinta, penalizarea creditelor de valoare redusa printr-o rata ridicata a dobanzii nu ar avea justificare in argumentul ratei mai mari de nerambursare, noteaza BNR.

Numarul persoanelor cu credite neperformante a crescut cu 80% in intervalul decembrie 2008 - iunie 2010. Unul din zece debitori persoane fizice ai sectorului bancar este restantier si acumuleaza in medie 1,4 credite restante peste 90 de zile.