Bursele au crescut ieri, dar tensiunea ramane la cote ridicate, ea fiind provocata de temerile investitorilor ca dificultatile cu care se confrunta SUA, cea mai mare economie a lumii, si Europa din cauza datoriilor prea mari ar putea duce la o recesiune mondiala.

Actiunile lumii sunt cu 20% sub maximul ultimilor trei ani, atins in luna mai, scrie agentia de presa Thomson Reuters. Desi este cunoscuta tendinta burselor de a exagera, acum temerile investitorilor par intemeiate, avand in vedere ca OCDE apreciaza ca avansul celor mai mari economii ale lumii incetineste.

Parca pentru a sustine aceasta idee, Germania a anuntat ca exporturile din luna iunie au scazut cu 1,2%, la 88,5 mld. euro, dupa o crestere de 4,4% in mai.

Scaderile de amploare de pe burse, sustinute de un pesimism apasator care risca sa persiste, risca se se transmita si in economia reala, unde pot lovi in increderea consumatorilor, ceea ce ar avea consecinte grave pentru economiile bazate puternic pe cheltuielile populatiei, cum este cazul SUA.

"Dupa patru ani de criza financiara devine tot mai clar ca cel mai mare deficit este cel de incredere", scrie intr-o opinie in Financial Times economistul Kenneth Rogoff de la Universitatea Harvard. "Pietele se pot ajusta la o incetinire a cresterii economice, dar nu pot face fata scaderii abrupte a increderii in lideri si perceptiei in crestere ca decidentii nu mai sunt ancorati in realitate."

Citeste continuarea pe www.zf.ro.