Noua lege a pensiilor, adoptata de Guvern si intrata in vigoare la 1 ianuarie 2011, prevede ca pensionarii care au lucrat in conditii deosebite de munca dupa 1 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare a punctajelor lunare cu 25%, iar persoanelor iesite la pensie in acest an le va fi aplicat la randul lor un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent si valoarea unui punct de pensie in vigoare la acea data. Ambele majorari de pensii erau programate sa fie aplicate la 1 ianuarie 2012, potrivit Mediafax.

Strategia fiscal-bugetara a Guvernului pentru perioada 2012-2014 releva, insa, ca Guvernul va amana pana in anul 2014 acordarea acestor drepturi, motivand ca aceste majorari determina cheltuieli suplimentare ale bugetului asigurarilor sociale de stat cu aproximativ 865 milioane de lei la nivelul unui an.

In Romania, in total, sunt peste 5,5 milioane de pensionari si aproximativ 6 milioane de angajati.

Tichete de masa, inghetate

Guvernul va sista, tot pana in anul 2014, acordarea tichetelor de masa, cadou si de vacanta pentru angajatii din institutiile publice, va bloca si anul viitor acordarea de premii pentru bugetari si va continua sistemul de compensare doar cu ore libere a muncii prestate in afara timpului normal de lucru.

Politica de blocare a angajarilor in sistemul public, prin ocuparea unui singur post din sapte vacante, va fi mentinuta atat anul viitor, dar si in 2013, tot pana in anul 2014 urmand sa fie extinsa si interdictia de achizitionare de autoturisme, mobilier si aparatura birotica pentru institutiile publice.

In acelasi timp, valoarea de referinta corespunzatoare coeficientului de ierarhizare 1,00 aferent grilei de salarii pentru sectorul bugetar va fi inghetat anul viitor la valoarea de 600 de lei.

Prin blocarea ocuparii posturilor vacante in sistemul public, Guvernul estimeaza economii la cheltuielile de personal de 1,72 miliarde de lei in 2012 si 1,99 miliarde de lei in 2013. Economiile estimate din sistarea tichetelor de masa, cadou si de vacanta sunt de 9,1 miliarde lei in 2012 si 9,6 miliarde lei in 2013.

Strategia a fost aprobata miercuri de Guvern.

Citeste si

Panica de pe Wall Street starneste bancuri pe net: "Ce sa faca americanii ca sa nu mai cada bursa la inchidere? S-o transforme in non-stop!". VIDEO

Cum vede un castigator al Nobelului revenirea economiei. 4 idei pentru salvarea SUA, de la Joseph Stiglitz VIDEO