Cei care isi cauta un loc de munca sau cei care vor sa-si gaseasca ceva mai bun, au mai multe sanse in aceasta primavara sa faca o schimbare in cariera lor profesionala.

Iar anul 2011 pare a fi benefic pentru someri, in conditiile in care managerii se declara optimisti in ceea ce priveste revenirea din criza si anunta planuri de extindere a afacerilor si, implicit, angajari masive.

Modificarea Codului Muncii sau intentia Guvernului de a reduce fiscalitatea pe forta de munca pot fi, de asemenea, doua decizii ale Executivului menite sa stimuleze angajarile, dupa ce mediuld e afaceri a cerut insistent ani de zile aceste lucruri.

In prezent, pe site-urile de recrutare, sunt disponibile zeci de mii de locuri de munca vacante, cele mai multe in marile orase, topul fiind deschis de Capitala.

In acelasi timp, la targurile de joburi care vor avea loc in aceasta perioada, companiile multinationale au anuntat mii de joburi, in special pentru studenti sau proaspat absolventi fara experienta, pe care urmeaza sa-i pregateasca pentru domeniile respective.

Portretul candidatului perfect. Ce calitati trebuie sa ai ca sa fii angajat intr-o multinationala?

In topul oraselor in care se regasesc cele mai multe locuri de munca vacante, pe primul loc, dupa cum era de asteptat, se afla Bucurestiul si zonele limitrofe.

In Capitala, de exemplu, oferta de joburi vacante, in acest moment, depaseste 10.000 de locuri de munca. Firmele din judetul Ilfov scot, de asemenea, la concurs 3.400 de posturi, din care 3.000 numai in orasul Otopeni.

In ordine descrescatoare, orasele cu cele mai multe oferte de angajare in prezent sunt Timisoara – 4.815 posturi, Cluj – 4.684 de posturi, Iasi – 4.266, Brasov – 4.266 si Constanta – 3.876.

In ceea ce priveste domeniile in plina dezvoltare in acest an, vanzarile sunt cel mai bine reprezentate, cu o oferta de peste 3.700 de locuri de munca vacante, urmate de software si IT – 2.367 de joburi, servicii clienti – 2.200 joburi sau comert – 1.579 de posturi.

Turismul, hotelurile si restaurantele vin cu o oferta care depaseste 2.500 de locuri de munca vacante, domeniu urmat de inginerie, industria auto fiind cea care cauta cei mai multi specialisti in acest sector.

Vrei sa lucrezi la Dacia sau la Ford? Sute de joburi disponibile in industria auto!

Cei care fac cele mai multe angajari dau si cele mai mari salarii

Potrivit ultimelor date publicate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), cele mai mari salarii se castiga, in prezent, in marile orase din tara, in frunte cu Bucurestiul, urmand ca cel mai important avans pana in 2014 sa fie inregistrat tot in aceste zone.

Astfel, daca acum salariul mediu net in Bucuresti depaseste 2.000 de lei, iar in judetul Ilfov acesta este de 1.851 de lei – cele mai mari valori din tara, la orizontul anului 2014, bucurestenii ar urma sa castige peste 2.300 de lei, in timp ce ilfovenii vor depasi 2.000 de lei.

In topul oraselor in care se fac angajari, cele mai mari salarii le castiga locuitorii Ploiestiului, cu 1.522 de lei, venituri care ar urma sa ajunga la 1.758 de lei peste 3 ani. Constantenii au un salariu mediu net, in prezent, de 1.503 lei, iar timisorenii castiga 1.459 de lei acum, urmand sa ia un avans de 200 de lei pana in 2014.

Dar cu toate ca angajatorii anunta zeci de mii de angajari in perioada imediat urmatoare, Prognoza este mai rezervata, estimand crearea a doar 140.000 de locuri de munca pana in 2014. Aceste cifre contrazic autoritatile care declarau ca numai in acest an vor aparea 200.000 de noi joburi, ca urmare a modificarii Codului Muncii si a adoptarii legii zilierilor.